суботу, 20 липня 2019 р.

У Верховній Раді відкриється Освітній центр для дітей віком від 6 до 18 років

3 серпня 2019 року відкриється Освітній центр Верховної Ради України, який урочисто відкрив Голова Верховної Ради України (ВРУ) Андрій Парубій 19 липня 2019 року. Центр заснувала Верховна Рада за підтримки проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи та Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».

Мета Освітнього центру ВРУ – підвищувати обізнаність громадян щодо принципів та функцій парламенту та демократії і, таким чином, сприяти відкритості українського парламенту та кращій взаємодії з громадянами. Основною цільовою аудиторією центру є діти віком від 6 до 18 років. Надалі центр розроблятиме освітні програми і для інших вікових аудиторій.

Освітній центр ВРУ – це сучасний простір в приміщені ВРУ, який оснащений технологіями повної присутності (екран та проектори для перегляду відео формату 360°). Крім цього, в центрі планується встановлення макету робочого місця народного депутата, де можна спробувати проголосувати за законопроект та відчути себе творцем держави.

Освітній центр проводитиме інтерактивні уроки, зокрема:



Змістовний екскурс в історію українського парламенту та його сучасну роботу.


Гру-моделювання прийняття законопроекту.


Короткий тур приміщеннями Верховної Ради, щоб, наприклад, на власні очі побачити 8-метровий прапор, який занесли в сесійну залу ВРУ під час проголошення незалежності.




Андрій Парубій під час відкриття поділився, як виникла ідея створення Освітнього центру: «Протягом останніх п’яти років активно діяла українська депутатська дипломатія, зокрема аби вивчати досвід європейського парламентаризму. Ідея створення Освітнього центру саме в приміщені ВРУ виникла під час робочого візиту до Великобританії в 2018 році. Я бачив, як величезна кількість дітей стояли в черзі для того, щоб потрапити в Освітній центр. Ми вирішили зробити такий центр тут, в приміщені Парламенту України».

За 2018 рік 35 тисяч громадян відвідали Верховну Раду. Відкриття Освітнього центру дозволить подвоїти цю цифру. Очікується, що завдяки його роботі ще додатково 30 тисяч школярів зможуть щороку дізнатись про демократію та парламент: як він працює та які є інструменти взаємодії.

«Хочемо подякувати за те, що за останні роки парламент став більш відкритим та підзвітним. Ми сподіваємось, що Верховна Рада України буде ще більш ефективною і ще краще зможе виконувати свої конституційні обов’язки в майбутньому, адже ВРУ – ключова інституція, яка останні п’ять років грає позитивну роль у посиленні демократії. Ми вважаємо, що відкриття Освітнього центру – це величезний крок у вірному напрямку, тому що важливо залучати молодих людей до політичних процесів та прийняття рішення», – зазначив Хюґ Мінґареллі, голова Представництва Європейського Союзу в Україні.

Дафіна Ґерчева, Постійна представниця ПРООН в Україні, прокоментувала подію: «Відкриття Освітнього Центру в Верховній Раді сприяє забезпеченню всеохоплюючої і якісної освіти в питаннях парламентаризму та демократії, чим пришвидшує досягнення 4-ї цілі Порядку денного для сталого розвитку до 2030. Відкриття Центру також сприяє реалізації 16-ої глобальної цілі, яка має на меті створення ефективних, підзвітних та прозорих установ на всіх рівнях. Цілі сталого розвитку є загальною основою для роботи ООН в Україні і в світі та базуються на принципі «не залишити нікого осторонь».



Сьюзан Фрітц, директорка місії USAID в Україні, звернулась до школярів, які відвідали захід: «Можливо хтось із вас наступного разу зайде в приміщення Верховної Ради в ролі депутата, спікера або, навіть, президента. І ви зможете сказати, що все почалось саме сьогодні на відкритті цього Освітнього центру». Також вона відзначила, що Освітній центр буде розширювати можливості участі громадян у політичному процесі, використанні електронних послуг та участі в розгляді законодавчих ініціатив. «Якщо поєднати освіту, яка вже існує, з можливостям Освітнього центру, це допоможе створити сильний зв'язок між громадянами та парламентом, що посились демократію в цій країні», – поділилась Сьюзан Фрітц.


Немає коментарів: