пʼятницю, 5 липня 2019 р.

НА ПІВДНІ УКРАЇНИ ЛИШЕ ТРИ ПОЛІТИЧНІ СИЛИ ПОДОЛАЮТЬ 5-ВІДСОТКОВИЙ БАР’ЄР

Таку тезу озвучила Ірина Бекешкіна, директорка Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва 5 липня під час брифінгу Виборчої Ради ЮА в Одесі «Як громадянське суспільство може сприяти свідомому вибору нових політиків України».
За словами соцілогині у південному регіоні України (серед тих, хто визначився) найвищий результат, який є і абсолютним рекордом по Україні, має партія Слуга народу – 55%. Інші прохідні партії мають набагато нижчі показники: 14,2% у Опозиційної платформи «За життя» та 7% – ВО Батьківщина. Абстрактні шанси пройти у парламент є у Опозиційного блоку (4,2%) та у Європейської Солідарності (3,3%).
«Ситуація досить складна, тому що перед нами багато партій, які ідуть в парламент. Яка між ним різниця? Як нам бути виборцями, які не просто голосують за образ, віртуальний образ тієї чи іншої партії? Адже, як нам відомо, 44% виборців, які хотіли би голосувати за партію, коли її ще не було.

Нам би хотілось, щоб вибір був свідомий, тому що зараз, на відміну навіть від президентських виборів, вибір парламенту – це вибір нового уряду, нової стратегії розвитку України. Це вибір продовження реформ. Це вибір життя нашого з вами, які будуть тарифи, як ми будемо жити, на що сподіватися у майбутньому», – зазначив Євген Бистрицький, голова громадської ініціативи Виборча Рада UA.

Експерти додали, що наразі українські партії діляться на декілька типів. Є ті, що мають чітко виражену позицію (Європейська Солідарність та Голос, Опозиційна платформа «За життя» та партія Опозиційний блок). Проте існують, наприклад, партії Батьківщина та Слуга Народу, виборці яких дуже різні, часто з протилежними поглядами.

Серед проблемних питань у південному регіоні (до якого входять Одеська, Миколаївська і Херсонська області) пріоритетними залишаються антикорупційна реформа, соціальні проблеми (реформа охорони здоров’я, пенсійна), а також реформування правоохоронних органів та люстрація. «Водночас питання Донбасу і війни мають бути пріоритетними при організації дебатів конкретно тут в Одесі», – відмітила пані Ірина.


За додатковою інформацією просимо звертатися до

комунікаційна менеджерки Виборчої Ради UA 



Виборча Рада UA є національним громадським об’єднанням, що розпочинає свою діяльність як постійна публічно діюча інтелектуально-експертна рада, яка має на меті позапартійне вплинути на хід виборчих кампаній 2019 року та зміст політики в Україні шляхом незалежного змістовного обговорення та широкого оприлюднення експертних оцінок програм політичних партій та окремих кандидатів, їхніх команд та особистих якостей.

Проект здійснюється Виборчою Радою UA за організаційної підтримки Школи політичної аналітики НаУКМА в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні, а також за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження».


Немає коментарів: