четвер, 6 червня 2019 р.

Які вони, бюджети шкіл?



З травня 2019 року в Миколаєві стартував соціальний проект «Прозорі бюджети шкіл Миколаєва». Проект передбачає залучення громадян, насамперед батьків школярів, до планування і контролю бюджетів навчальних закладів.

В Миколаєві на протязі останніх кількох років надзвичайно гостро стоїть проблема так званих «шкільних поборів». Питання непрозорого використання бюджетних і благодійних коштів шкільними адміністраціями неодноразово збурювало громаду і отримувало значний резонанс в медіа. Наприкінці 2018 року обурені поборами батьки учнів навіть розміщали на сайті Миколаївської міської ради петицію з вимогою заборонити збори коштів з батьків у шкільних і дошкільних закладах міста*. В січні 2019 року група громадських активістів проаналізувала веб-сайти миколаївських шкіл на предмет доступності фінансової інформації** і виступила з ініціативою підключення закладів освіти нашого міста до онлайн платформи Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл “Open School in UA”***.






«Бюджети 65% миколаївських шкіл залишаються не прозорими: на «фінансових сторінках» веб-сайтів 39 шкіл із 67 перевірених інформація в наявності, але лише у 24 випадках вона повна і відносно якісна. Проте, навіть ця інформація не уніфікована та надана у форматах, які не зчитуються комп’ютерними програмами. Зазвичай це – відскановані копії документів у форматах ipg, png або інших не машинозчитувальних форматах. В окремих випадках скан-копії фінансових звітів завантажені у настільки низький якості, що розібрати щось неможливо, хоча формально вони там є. Найбільш типові недоліки, це коли на веб-сторінках шкіл бюджетні кошти не відокремлені від благодійних. Іноді відсутня інформація про благодійні кошти при наявності бюджетних звітів. Або, навпаки, є дані про благодійні кошти, але відсутні відомості про бюджетні надходження і витрати» - розповів координатор проекту Борис Кудар.




Організатори прес-конференції повідомили, що проблему можливо вирішити, підключивши миколаївські школи до Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл. Зазначену онлайн платформу вже успішно використовують в 14 містах України.




«Наша місія - зробити прозорим використання благодійних та бюджетних коштів у освітніх закладах. Ми сподіваємось, що зможемо наблизитись до міжнародних стандартів відкритості даних і задовольнити потребу суспільства у доступі до фінансової інформації. Ми безкоштовно готові підключити до системи усіх бажаючих» - заявив Андрій Жнивін – директор Центру досліджень суспільства, співзасновник і один з розробників онлайн платформи “Open School in UA”.




Учбово-методичний центр захисту прав людини HRTC – недержавна, некомерційна, неприбуткова громадська організація, заснована в травні 2012 року. На сьогоднішній день Центр HRTC вже реалізував сім соціальних проектів, спрямованих на підтримку суспільно-значущих ініціатив громадян. Проект «Прозорі бюджети шкіл Миколаєва» впроваджується за підтримки відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні та незалежного соціально-екологічного руху NESEHNUTI в рамках «Програми трансформаційного співробітництва» Міністерства закордонних справ Чеської республіки. Юридичний супровід проекту здійснює юридична фірма «Студіо Лєгалє».




___________________




* текст петиції: http://petition.mkrada.gov.ua/petition/?pid=489#




** матеріали аналітичного дослідження: http://hr-advocacy.mk.ua/wp-content/uploads/2019/06/01-Kudar-HRTC-school_analyt_190102.pdf




*** веб-сайт Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл “Open School in UA”: https://openschool.in.ua/













Громадська організація «Учбово-методичний центр захисту прав людини»





























Немає коментарів: