понеділок, 8 квітня 2019 р.

Активісти навчанні практикам згуртованості

Громадам українських міст та сіл не вистачає навички соціальної згуртованості. Чому?
Багато обставин склали цей феномен. Паркани в головах й реалі, недовіра та підозрілість. А страждає дійсність. Перспективи ніяк не настають. Днями в Одесі пройшов тренінг для представників організацій громадянського суспільства "Аналіз підґрунтя для забезпечення соціальної згуртованості громади".
Представники Бесарабіі та Херсонщіни, Закарпатья вчились готувати громадські консультації, бо це дієвий інструмент налагодження співпраці, та запобігання конфліктів. Вчились розуміти конфлікт та знаходити алгоритми вирішення конфлікту. Також робили картографування конфлікту де виявляли альтернативи.

Нелегка це справа - завжди повертатись до інтересів та потреб людей, які мешкають в громаді.
Досвідчені тренери Ірина Брунова-Калісецька та Максим Єлігулашвілі розібрали з учасниками всі елементи "Драбини участі" Шеррі Арнштейна, практики налагодження згуртованості. Володимир Лупацій проробляв технології управління та посередництва для врегулювання конфліктів. Досвід вже від сьогодні почне працювати в громадах Татарбунар, Ізмаїла, Олешківських ОТГ, Ужгороді. Громадські активісти зазвичай найпершими вивчають передові практики. Залучайте громадян до співпраці й буде вам злагода.
С.Лиманов.


Немає коментарів: