пʼятницю, 5 квітня 2019 р.

До системи "прозорих" бюджетів шкіл долучаються нові міста

Засновники OpenSchool та регіональні координаторки системи у нових 5 містах України 
У 2019 році ще 5 міст України за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні приєднаються до Єдиної системи відкритих бюджетів шкіл. У березні пройшла низка публічних заходів з презентацією системи OpenSchool для директорів та управлінь освіти у Маріуполі, Червонограді, Чернівцях, Житомирі та Нікополі. Міський голова м. Червоноград підписав Меморандум про співпрацю Системи з батьківським активом, міський голова підтримав ініціативу запровадження Єдиної системи відкритих бюджетів у загальноосвітні заклади, та підписав меморандум про співпрацю у цьому напрямку.
Презентація OpenSchool у Маріуполі Міста Донецької області дуже активно включилися у процес запровадження Системи на місцях, і Маріуполь не став винятком. Це вже 6 місто в Донецькій області, де школи запроваджуватимуть у себе онлайн систему.
У Дніпропетровській області ми також працюємо не перший рік, але на відміну від обласного центру, Нікополь з більшою відкритістю сприйняв пропозицію приєднатися до Єдиної системи відкритих бюджетів. До речі, в області є ще одне місто, в якому бюджетне фінансування показується по всіх школах - це м. Кам'янське. 
З Чернівцями ми вже підписували меморандум про співпрацю ще у травні минулого року, але певні політичні події, які відбувалися у місті, притормозили процес запровадження OpenSchool у загальноосвтіні заклади. Цього року наша співпраця поновилася, особливо коли в місті почала працювати Антикорупційна ініціатива ЄС. Цікаво й те, що у місті на початку березня 2019 року місцевими жителями була ініційована петиція на приєднання закладів освіти до системи. І це, насправді, ілюструє загальну тенденцію: батьки хочуть знати на що йдуть кошти з бюджету, на що йдуть кошти благодійників, і чи немає подвійного фінансування потреб. І навіть коли управління освіти каже, що школи звітують, як показує наш моніторинг закладів освіти, і як показує зворотній зв'язок від батьків, - інформації громаді не вистачає, особливо в простому доступному для сприйняття вигляді. Петиція набрала необхідну кількість голосів, і незабаром питання централізованого запровадження Системи у заклади освіти буде розглянуте міською радою. 
П'яте місто, в якому у 2019 році команда OpenSchool працюватиме за підтримки EUACI - це Житомир, де в кінці березня також була організована презентація Системи всім директорам закладів освіти. Попереду очікується велика робота у цих містах - від просвітницької до тренінгової як серед директорів й педагогів, так і серед батьків. Останні, до речі, також не завжди готові виходити з тіні, продовжуючи "фінансувати" потреби закладів, а деякі ініціативні групи (як, наприклад керівники об'єднання Батьки СОС), взагалі виступають проти того, аби показувати публічно витрати батьків, які здають кошти у заклади освіти. Проте, заручившись партнерською підтримкою на місцях, ми продовжуємо допомагати закладам освіти виконувати норми чинного законодавства, а батькам приймати зважені рішення.


Джерело: https://www.fundunion.org/2019/04/5-openschool.html?fbclid=IwAR00MVRFEkp1T49HqW2EXuF7mA8P7Ll0D7hcFK13aqKJ6WaAoRy2iGxT11U (матеріали Фонду "Об'єднання")



Немає коментарів: