суботу, 20 квітня 2019 р.

Фахівці ЮУАЕС і Южноукраїнського профліцею поділилися досвідом співпраці з підготовки кадрів

Фахівці ВП «Южно-Українська АЕС» і Державного навчального закладу «Южноукраїнський професійний ліцей» поділилися досвідом співпраці з підготовки кадрів робітничих спеціальностей. У семінарі, який відбувся на базі профліцею міста-супутника атомної станції 11 квітня, взяли участь заступники директорів закладів професійної освіти Миколаївської області з навчально-виробничої роботи.



Як доповідачі в тематичному блоці «Випускник закладу професійної освіти очима сучасного працедавця: вимоги до компетентності, критерії відбору для працевлаштування» були запрошені фахівці Южно-Українського енергокомплексу - виконувач обов’язків заступника генерального директора Вячеслав Губа, начальник цеху зварювання енергоремонтного підрозділу Олександр Шульженко та провідний інженер управління кадрів Алла Мосяєва.

На семінарі зазначалося, що наразі переглядаються стандарти професійно-технічної освіти. Процес розробки та затвердження нових стандартів проходить за участі Федерації працедавців України. Фахівці-атомники переконані, що такий підхід важливий і своєчасний, оскільки дозволить усунути розрив між теорією та практикою.

Не чекаючи нових стандартів, уже сьогодні до цієї мети прагнуть Южно-Український енергокомплекс і професійний ліцей міста-супутника АЕС. Їх співпраця ведеться за чотирма основними напрямками: фахівці ВП ЮУАЕС беруть участь у роботі екзаменаційних комісій, студенти профліцею проходять практику на об'єктах енергокомплексу, на підприємстві стажуються майстри навчального закладу, кращі випускники ліцею працевлаштовуються до цехів і підрозділів ВП «Южно-Українська АЕС».


«2018 року виробничу практику на нашому підприємстві пройшли 147 учнів Южноукраїнського профліцею. Кожен з них зміг застосувати на практиці отримані теоретичні знання, зрозуміти, як організовано робочий процес, подивитися, що чекає на нього в майбутньому, - повідомив, виступаючи перед учасниками семінару, виконувач обов’язків заступника генерального директора ВП ЮУАЕС Вячеслав Губа. - З грудня по лютий навчання у нас пройшли 3 майстри виробничого навчання, отримавши можливість зрозуміти сучасні реалії виробництва, і, виходячи з цього, наблизити свої навчальні програми до практичної діяльності та сучасних вимог до випускників».

Статистичний аналіз показує, що 934 нинішні працівники ВП ЮУАЕС (тобто кожен сьомий) свого часу пройшли навчання в ліцеї в його оновленій якості, чи під час

існування як профтехучилища. Що стосується професій випускників, які найбільш затребувані на сьогодні, - це зварювальники та електрики. Начальник цеху зварювання енергоремонтного підрозділу Олександр Шульженко сподівається, що відкритий у кінці минулого року на базі профліцею сучасний навчально-практичний центр зварювання дозволить істотно підвищити якість підготовки потенційних працівників ремонтної служби АЕС.

------

Інформація про ВП ЮУАЕС


Южно-Український енергетичний комплекс розташований на півдні України в Миколаївській області. До його складу входять Южно-Українська атомна станція (три атомні енергоблоки сумарною встановленою потужністю 3000 МВт), Олександрівська гідростанція на річці Південний Буг (2 гідроагрегати, сумарна потужність 9,8 МВт) і високоманеврена Ташлицька гідроакумулююча станція (в експлуатацію введено першу чергу: 2 гідроагрегати сумарною робочою потужністю в генераторному режимі 320 МВт, у стадії будівництва друга черга – гідроагрегат №3). Наказом президента ДП «НАЕК «Енергоатом» від 12 березня 2019 року «Про затвердження проекту завершення будівництва Ташлицької ГАЕС. Введення гідроагрегатів №№ 3-6 (м. Южноукраїнськ Миколаївської області (Коригування)» визначено введення в експлуатацію шести гідроагрегатів ТГАЕС загальною потужністю 906 МВт.
У 1996 році як відокремлений підрозділ підприємство увійшло до складу ДП «НАЕК «Енергоатом». За обсягами виробництва Южно-Український енергокомплекс забезпечує потреби в електричній енергії регіону з більш як п’ятимільйонним населенням. За роки існування підприємством вироблено понад 550 млрд кВт·год. електричної енергії. ВП ЮУАЕС сертифікований за міжнародними стандартами: ISO 9001:2015 «Системи управління якістю. Вимоги», ISO 14001:2015 «Системи екологічного керування. Вимоги та настанови щодо застосування», OHSAS 18001:2007 «Система управління гігієною та безпекою праці. Вимоги». З 2014 р. підприємство очолює Лісніченко Володимир Анатолійович.




Управління інформації та громадських зв’язків


Немає коментарів: