четвер, 21 лютого 2019 р.

Агітація з фонду, а не шухляди

=Вибори: що то є?=

- Звідки кандидати в президенти оплачуюють агітацію за себе?

Це питання вже частіше задають собі українці. За інформацієй ми звернулись до ЦВК, яка є единим оператором виборчого процесу в державі.

"20 лютого в Центральній виборчій комісії відбувся навчальний семінар з розпорядниками рахунків виборчих фондів кандидатів на пост Президента України на чергових виборах Президента України 31 березня 2019 року з питань формування, обліку та використання коштів зазначених виборчих фондів.
Захід був організований Комісією спільно з Національним агентством з питань запобігання корупції вперше.

Вітаючи учасників семінару, член Комісії Тетяна Юзькова, зокрема, зазначила, що однією із складових частин виборчої кампанії кандидата на пост Президента України є здійснення ним передвиборної агітації. Її фінансування здійснюється виключно за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів Президента України, та коштів виборчих фондів кандидатів.
При цьому фінансування за рахунок коштів Держбюджету забезпечується Комісією як головним розпорядником коштів за відповідною бюджетною програмою. Для фінансування ж саме кандидатом заходів передвиборної агітації він зобов'язаний утворити свій виборчий фонд.
Також Тетяна Юзькова звернула увагу присутніх на те, що важливе значення у реалізації реформи політичного фінансування має розширення кола органів контролю за зазначеними виборчими фондами. Так, починаючи з нинішніх виборів Президента України, окрім ЦВК та банків, у яких відкрито рахунки виборчих фондів, контроль за дотриманням вимог законів щодо фінансування передвиборної агітації кандидатів здійснюється НАЗК.
Вона наголосила, що Комісія налагодила плідну співпрацю з цим відомством з самого початку його роботи. Про це свідчить насамперед прийняття обома органами відповідних рішень щодо затвердження Порядку контролю, встановлення та погодження відповідних форм фінансових звітів.
При цьому ЦВК розміщує фінансові звіти про формування та використання коштів виборчих фондів відповідних кандидатів на своєму офіційному сайті у форматі відкритих даних.
Своєю чергою завідувач відділу контролю за використанням коштів Секретаріату Комісії Наталія Вадімова зазначила, що нинішній семінар має сприяти тому, щоб контролюючі органи не сприймалися як органи, які лише наглядають чи карають. За її словами, головне завдання цього заходу – виробити певні превентивні напрацювання, щоб саме не допускати субʼєктами виборчого процесу порушень законодавства щодо формування, використання, контролю та обліку коштів виборчих фондів кандидатів.
Протягом семінару його учасники ознайомилися з основними аспектами функціонування та формування виборчого фонду кандидата на пост Президента України.
Окрім того, їх поінформували про механізм контролю виборчих фондів та відповідальність за фінансові порушення. Звернули увагу розпорядників рахунків виборчих фондів і на питання використання коштів під час передвиборної агітації.
На завершення заходу були обговорені практичні питання щодо фінансових звітів про надходження та використання коштів зазначених виборчих фондів."
Ми подякували речнику ЦВК Костянтину Хівренко за повну відповідь, та пішли "рахувати" скільки реклами замовили вже на радіо кандидати. А бігборди? Вже втомились перераховувати. Дорогою між Миколаєвом та Одесою - 14 кандидатів помітили на обох шляхах.
В.Ніколаєв.


Немає коментарів: