четвер, 14 лютого 2019 р.

ЄС і ПРООН започатковують новий Проект з парламентської реформи

Європейський Союз та Програма розвитку ООН в Україні започатковують новий Проект з парламентської реформи задля сприяння внутрішній реформі та підвищенню інституційної спроможності Верховної Ради України на основі постанови Верховної Ради України №1035 від 17 березня 2016 року. Проект сприятиме ефективному виконанню Верховною Радою України її конституційних повноважень, зокрема, щодо своєчасного та ефективного впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Діяльність проекту буде, зокрема, зосереджено на удосконаленні законодавчого процесу, посиленні парламентського контролю та покращенні горизонтальних управлінських функцій Апарату Верховної Ради України, зокрема, стратегічного планування, засад внутрішньої організації та управління, управління персоналом, комунікації, громадянської просвіти, запровадження засобів електронного врядування у парламентські процеси тощо.

"Верховна Рада України як законодавчий орган відіграє ключову роль у втіленні реформ, зокрема, у впровадженні амбітної Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Основною метою нового проекту ЄС є допомогти Парламенту стати більш підзвітною, прозорою та ефективною інституцією – за взірцем кращих практик парламентської демократії" – зазначив Посол ХюгМінгареллі, Голова Представництва Європейського Союзу в Україні.

"ПРООН усвідомлює важливість подальшої підтримки Верховної Ради України. Як і для будь-якого процесу реформування,передумовами здійснення реформи законодавчого органу Україниє політичний консенсус, цілеспрямованість, ефективна координація і зорієнтованість на кращіпарламентські практики, що застосовуються іншими європейськими державами. Цей новий проект враховує досягнення та досвід попередньої партнерської ініціативи ЄС-ПРООН «Рада за Європу». Ми й надалі підтримуватимемо парламентську реформу, зокрема, сприяючи виконанню рекомендацій Місії з оцінки потреб 2016 р.», - наголосила, в.о. директора Програми розвитку ООН в УкраїніБлертаЧела.

Проект впроваджуватиметься Програмою розвитку ООН у тісній співпраці з інституціями ЄС, у тому числі Європейським Парламентом.

Однією з найвагоміших ініціатив проекту є створення Офісу парламентської реформи – дорадчої групи керівництва Верховної Ради України та Апарату Верховної Ради України, яка надаватиме підтримку у проведенні парламентської реформи. Особлива увагу приділятиметься підвищенню спроможності Верховної Ради України щодо планування законодавчого процесу, управління персоналом, електронного парламентаризму, комунікацій та громадянської просвіти. Очікується, що Офіс розпочне повноцінну роботу в другому кварталі 2019 року.

Для забезпеченнякомплексної підтримки Верховної Ради проект включатиме наступні компоненти:

· Рада за реформи (#Rada4Reforms), який спрямований на посиленні ролі Парламенту у загальному процесі реформування з особливим акцентом на удосконаленні законодавчих процесів та парламентського контролю;

· Професійна Рада (#RadaPro), який сприятиме професійній модернізаціїАпарату Верховної Ради України, приділяючи основну увагу засадам його організації та управління, а також розвитку персоналу в контексті загальної реформи державного управління;

· Прозора Рада (#Transparent&Service-OrientedRada), який допомагатиме впровадженню новітніх інформаційних технологій у сфері комунікацій, громадянської просвіти та залучення громадян з метою підвищення рівня прозорості та посилення підзвітності Верховною Радою перед громадянами, передусім, заради підняття довіри громадськості до Парламенту.




Немає коментарів: