неділю, 25 листопада 2018 р.

Бібліотека в Новій українській школі

Миколаївська обласна бібліотека для дітей їм. В.О. Лягіна спільно з Миколаївським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти провели круглий стіл «Роль шкільної бібліотеки в реалізації освітніх стандартів Нової української школи». На заході були присутні більш 40 учасників, завідуючи та працівники бібліотек закладів загальної середньої освіти Миколаєва та Миколаївської області.



Круглий стіл відкрили Лариса Поддубна, заступник начальника управління культури національностей і релігій миколаївської облдержадміністрації, начальник відділу закладів культури та охорони культурної спадщини та Жайворонок Тетяна Анатоліївна, директор Миколаївської обласної бібліотеки для дітей ім. В.О.Лягіна, заслужений працівник культури України.

Модератори К. Картузов, директор Науково-педагогічної бібліотеки м. Миколаїв та О.Романченко - заступник директора Миколаївської обласної бібліотеки ля дітей вправно "керували" подїєю.

Доцент кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІППО О.Перепелица,(кандидат пед..наук) зробила презентацію на тему «Дизайн сучасної бібліотеки закладу загальної середньої освіти». Були надані поради стосовно ергономічності, зонування та кольору стін шкільних бібліотек.

Дуже сучасну та цікаву тему підняла в своєму виступі «Меми як засиб залучення до читання учнів ХХІ століття» завідувач кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти миколаївського обласного інституту після дипломної педагогічної освіти, кандидат педагогічних наук, доцент, Галина Гич.

Наступний спікер Дарія Лукьяненко,(доцент кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІПО, кандидат філологічних наук) розкрила  тему «Сучасні ролі бібліотекаря Нової української школи».

На круглому столі були також присутні гості з Херсону. З презентацією своєї бібліотеки та курсу «Основи інформаційної культури» виступила Тетяна Лихожон (завідувач шкільного бібліотечно-інформаційного центру НВК» Школа гуманітарної праці» Херсонської обласної ради.

Свої проблеми та пропозиції стосовно організації інформаційного середовища Нової української школи озвучила завідуюча бібліотекою школи №45 Олена Підкопай.

Є в програмі Нової української школи розділ Художньо-естетичний розвиток учнів. Учні приймають участь в в зустрічах с митцями, відвідують виставки,знайомляться зі світовою культурою, займаються краєзнавством. Про це розповила Ольга Петренко, доцент кафедри теорії й методики мовно-літературної та художньо-естетичної освіти МОІПО, кандидат мистецтвознавства.

Під час кофе-брейк учасники заходу активно обговорювали актуальні теми і спілкувалися між собою.

Також всім учасникам було запропоновано взяти участь у "сітані"  (ситуаційному аналізі) на тему "Формуємо ключові компетентності дитини: бібліотека + школа + сім”я" , модератором якого виступила Олена Романченко.

Трансляція круглого столу а темою «Роль шкільної бібліотеки в реалізації освітніх стандартів Нової української школи» відбувалась в он-лайн режимі на відеоресурсі YouTube,на каналі Миколаївська обласна бібліотека для дітей ім..В.Лягіна. Учасники які не змогли взяти участь в заході можуть переглянути його в інтернеті.
Ганна Головченко.


Немає коментарів: