суботу, 3 листопада 2018 р.

Обережно - вода з ...крану


Миколаївці мають воду з водопроводу невідомої якості. А ще мають доочищену, або фільтровану воду, яка у 100 разів дороще. Що з цього небезпечно споживати?

Про це, а також про громадській розголос "мокрого" питання шлось на вчорашній прес-конференції відомих громадськіх діячів. Наприкінці жовтня 2018 року ініціативна група миколаївців «За безпечну воду» провела повторну незалежну експертизу проб водопровідної та бутильованої води, відібраної в двох районах Миколаєва - Заводському та Центральному. Ця експертиза є контрольною: півроку тому активісти вже перевіряли проби миколаївської води в одеській незалежної лабораторії. Тоді, в травні 2018, результати аналізів показали, що водопровідна вода не відповідає вимогам Державних санітарних норм та правил "Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною".


Протягом півроку група «За безпечну воду» провела адвокаційну кампанію - активісти звернулися до мера, міськради та служб, які зараз виконують функції санстанції, з пропозицією посилити контроль за якістю питної води.

В серпні 250 миколаївців підписали петицію на сайті міської ради з вимогою регулярно інформувати мешканців міста про результати перевірок якості питної води і оприлюднювати ці дані в мережі Інтернет. «Зобов’язати міську владу щомісячно публікувати інформацію про стан водопровідної води, а також «білий список» пунктів продажу питної води» - йшлося в петиції*.

«До цього часу міська влада не інформує миколаївців про якість питної води і обмежується формальними відписками на запити городян. Так, наприклад, 3 жовтня заступник міського голови Юрій Степанець у відповідь на один з таких запитів повідомив, що МКП «Миколаївводоканал» оприлюднив 35 матеріалів по даній темі на регіональних та міських сайтах новин. При цьому, не надав жодного посилання або документу про результати контролю якості питної води. Де і коли проводилися ці дослідження? Які були цифрові показники? Які були висновки? Вочевидь, міська влада вважає зайвим інформувати населення і чекає чергового спалаху гепатиту, як це було рік тому» - заявив координатор руху «За безпечну воду» Борис Кудар.

Організатори прес-конференції повідомили, що 30 жовтня вони отримали висновки контрольних хімічних і бактеріологічних експертиз, проведених незалежною лабораторією: «Окремі показники змінилися, але в цілому результати аналізів проб питної води залишаються невтішними. Так, наприклад, проба води, відібрана у Заводському районі 26 квітня, не відповідала санітарним вимогам – показник перманганатної окислюваностіскладав 7,36 при нормі 5 мг/л. Окислюваність зразка, відібраного 23 жовтня у тому ж місці (вул. Правди, 12),становила вже 6,24 мг/л. За свідченням експерта Михайла Дудича, таку динаміку не варто вважати позитивною: наприклад, у сусідній Одесі цей показник не перевищує 3 мг/л. До того ж, показник мутності води у зазначених зразках погіршився з 1,0 до 1,2 і перевищив допустиму норму на 0,2 одиниці. Ще гірша ситуація спостерігається у Центральному районі. Так, проби водопровідної води, відібраної в приватному будинку по вул. Майстерськійперевищують допустимі норми одразу по трьох показниках: кольоровість - на 0,9 град., мутність - на 0,3 НЕМ і перманганантна окислюваність - на 1,4 мгО/Дм3».

Активісти звернутись до Кабінету міністрів України і направили лист Прем’єр-міністру Володимиру Гройсману з проханням вжити вичерпних заходів для покращення контролю за якістю питної води у Миколаєві та інформування населення з цього питання.

Нагадаємо, що рік тому в Миколаєві стався спалах вірусного гепатиту «А». Зокрема, серед населення міста зафіксовано 132 випадки захворювання, в тому числі 27 дітей у віці до 15 років. Це у десять разів перевищує показники попередніх років. За даними епідемічного спостереження постраждалі інфікувались через питну воду, однак першоджерело спалаху так і не виявлено. На думку активістів руху «За безпечну воду», одна з основних причин – організаційно-правові проблеми структур, на які зараз покладені функції у сфері забезпечення епідемічного благополуччя населення**.
С.Лиманов.
Фото Д.Удовицького.


Ініціатори - Учбово-методичний центр захисту прав людини HRTC, Аналітично-правозахисне об'єднання «Викривач», Центр розвитку туризму і збереження екології «Збережи світ». Заходи проводяться за підтримки незалежного соціально-екологічного руху NESEHNUTI в рамках «Програми трансформаційного співробітництва» Міністерства закордонних справ Чеської республіки. Юридичний супровід здійснює юридична фірма «Студіо Лєгалє».

___________________

* Петиція була розміщена на сайті Миколаївської міської ради http://petition.mkrada.gov.ua/petition/?pid=463.

** Подробиці - на сайті http://hr-advocacy.mk.ua/. Більше інформації - в Фейсбук-групі «За безпечну воду»https://www.facebook.com/groups/2231993863694639/.









Немає коментарів: