суботу, 30 червня 2018 р.

Судді на сніданок

Якщо хочете поспілкуватись, куди піти? А якщо з суддею, без мантії?
Я тепер знаю. На каву з легким сніданком, наприкінці минулого тижня миколаївськіх журналістів запросив осередок КВУ (комітет виборців України). З метою - познайомитись з суддею одного з місцевих судів. Першим розпочав суддя Миколаївського господарського суду Олександр Ткаченко. За "сміливість"  першого +. А ще, Костянтин Дворцов - дуже толерантно модерував зустріч "акул пера" з держслужбовцем.

Як відомо в Україні триває реформа судоустрою та судочинства. Це було однією з умов Майдану 2014. Старі судді почали проходити атестацію, щоб продовжити працювати. Перший гість цикла "зустрічей-сніданків" як раз проти такого ведення реформи. Де, як не під час спілкування поза роботою можно познайомитись з думками "акторів" рефоми суду?! Ну ми й "завалили" Олександра Васильовича запитаннями.
Найбільше, торкалось організації роботи судів, та співпраці з масс-медіа. Колеги розповіли судді, що бува таки випадки, коли матеріалів вже розглянутої справи чекають по декілька тижнів. А як зробити репортаж з суду, коли документа по "ітогу справи" - немає?
Було ще трохи емоцій взагалі про відношення населення до суду, та про роботу прес-служб під час розгляду резонансних справ. Про суддів-спікерів, та їх обов'язки.
Як на мене, зустріч була дуже корисна. Ми змогли почути думки, та позиції обох сторін. Коли суддя з 30-річним стажем висловив думку, що рахує принизливою для себе атестацію, журналісти навели контраргумент чому вчителі, чи лікарі проходять кожні 5-7 років екзамени, підтверджуючі професіоналізм, й спільнота цього бажає! Суддівські помилки довели рівень довіри громадян до інституту майже до 0. Може в результаті обміну думками позиції зблизяться?
Взагалі, мені здалось що ми про роботу один одного знаємо дуже мало. Тобто немає навіть платформи, щоб з'явилась довіра. А чи вона можлива?
Суддя О.Ткаченко обережно висловився про органи суддівського самоврядування, що їм далеко ще до поваги та впливовості. А під час триваючої реформи цим органам відводиться ключова роль. Є над чим замислитись.
Наше видання висвітлює перебіг суддівської рефоорми, тому будем й надалі брати участь у неформальних зустрічах з суддями без мантії. Хотілось би почути від суддів пройшовших переатестацію: як ця процедура впливає на їх ефективність?
Ну й про зарплатню підвищену...
Підемо на каву з суддєю - не тільки з адвокатами по кафе зустрічатись.
В.Головченко.


Немає коментарів: