вівторок, 12 червня 2018 р.

Ще один проект про судову реформу

Сьогодні, 12 червня, відбулася прес-конференція Комітету виборців України в Миколаєві: «Підвищення обізнаності громадян як запорука успішної судової реформи». Цей захід відбувався в рамках проекту «Підвищення обізнаності громадськості щодо стану та ходу судової реформи на місцевому та національному рівнях», що виконує ВГО «Комітет виборців України», в рамках Програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Нове правосуддя».
В ході прес-конференції був обговорений хід судової реформи в Україні, проблеми та виклики під час її реалізації. Також розглянуто комплекс питань, пов’язаний із ставленням та обізнаністю громадян щодо змісту судової реформи в Україні.

Учасникам було нагадано, що за 26 років незалежності України було сім спроб реформувати судову гілку влади. Остання восьма спроба почалась з 2 червня 2016 року, коли Верховна Рада ухвалила зміни до Конституції в частині правосуддя та новий Закон України «Про судоустрій та статус суддів». Сама ж реформа взяла свій старт 30 вересня 2016 року.
Треба відмітити що цей захід став можливий саме через активну позицію суспільства і громадськість повинна знати, що вимоги почуто – реформа здійснюється.
Як встановлено на місцевому рівні є свої нюанси що підтверджується фокус-груповими дослідженнями та громадськими обговореннями. Нюанс полягає у відносно низькій обізнаності суспільства о реальному стані реалізації реформи, а також не повної відповідності задекларованим нормам в законодавстві реальним показникам на місцях, як приклад недостатній рівень оплати праці суддів та співробітників апаратів судів. Хоча в ході публічних обговорень були виявлені і значні позитивні зрушення, як то впровадження Електронного судочинства і внаслідок більшої прозорості діяльності судової гілки влади.

В ході заходу було обговорено низку інших питань та презентовано просвітницькі матеріали, розроблені ВГО КВУ, з метою донесення до громадян інформації про перебіг та зміст судової реформи, що є доступними для розповсюдження. Зокрема, інформаційні плакати та буклети. У них пересічений громадянин може знайти відповіді на найбільш актуальні питання щодо проведення судової реформи в Україні. Дані матеріали будуть розповсюджуватися в місті найближчим часом.

Також на прес-конференції представник КВУ, юрист проекту, Костянтин Дворцов анонсував проведення протягом найближчих двох місяців, прес-завтраків з суддями для представників медіа та громадськості. Бажаючих взяти участь у прес-завтраках запросили листувати на е-мейл КВУ: nik.cvu@gmail.com









Немає коментарів: