неділю, 27 травня 2018 р.

ЯК "РАДИКАЛИ" ЛЯШКА ДОПОМАГАЮТЬ РІНАТУ АХМЕТОВУ

У переліку основних отримувачів коштів від РПЛ ви не побачите ні телеканалу "Україна", ні газети "Сегодня". За два роки ТОВ "Медіапартнерство", яке і забезпечує рекламу у медіахолдингу Ахметова, отримало від партії Ляшка лише 200 тис. гривень за інформаційні послуги в газеті "Сегодня".
Матеріали з "Сегодня" з'являються в новинному блоці і на телеканалі "Україна", який у фінансових звітах "Радикальної партії" взагалі не фігурує. Згідно з даними "Детектору медіа", наданими Громадському руху ЧЕСНО, Олег Ляшко протягом 2016-2017 років понад 120 разів з'являвся лише в новинній програмі "Сегодня".
На каналі "Україна" Ляшко частий гість у студії, з яким обговорюють усі політичні та економічні теми. Він присутній ледь не в кожному репортажі з парламенту, а деякі його коментарі можна розцінити як просування інтересів бізнесу Ріната Ахметова. Часто ці коментарі головний "радикал" дає безпосередньо з заводів Ахметова.
Виникає питання: чим розплачувався Олег Ляшко, щоб регулярно потрапляти в ефір телеканалу "Україна"?



Аналіз, наведений нижче, показує, що депутати "Радикальної партії" не лише публічно лобіюють рішення, потрібні Ахметову, але й за деякі з них голосують синхронно з "Опозиційним блоком".

Для порівняння ми взяли законопроекти, запропоновані депутатами РПЛ: №2216а про діяльність технологічних парків, №6382 і №3868 про зменшення дефіциту брухту чорних металів, №6475 про розвиток суднобудівної промисловості і №7206 "Купуй українське, плати українцям".

Так, Законопроект №7206 "Купуй українське, плати українцям" створює можливість продавати державі товари та послуги з націнкою до 40%. Його вже критикували українські і європейські експерти.

Так, журналіст сайту "Наші гроші" Юрій Ніколов вважає, що Рінат Ахметов є безумовним бенефіціаром законопроекту:
"Його фірма "Метінвест-СМЦ" вже довгі роки є монопольним постачальником "Укрзалізниці". У 2017 році вона отримала замовлення залізничників лише на поставку рейок на 849 мільйонів гривень, у 2016 році на 1398 мільйонів гривень. При цьому компанія Ахметова розігрувала тендери з представництвом естонської компанії "Skinest Rail". А значить, у "Метінвесту" буде формальний привід піднімати свою ціну на відсоток, який дозволить "Купуй українське".

Згідно з аналізом Центру вдосконалення закупівель, ухвалення законопроекту призведе до зменшення кількості малих та середніх підприємств на ринку публічних закупівель, збільшення бюрократичних перепон та зростання корупції.

Законопроект порушує міжнародні угоди та негативно впливає на імідж України. Окрім цього, відсутність опублікованого списку спеціалізованих товарів створює ризик надання переваг одним галузям та дискримінації інших.

В Ахметова вже є 20 прихильних до нього депутатів у Верховній Раді. Вони представляють партію "Опозиційний блок", з якою "радикали" начебто не мають жодних спільних інтересів.

Проте, як виявив аналіз голосування за ці законопроекти, згадані дві протилежні за поглядами групи депутатів голосували на диво синхронно. Навіть коли депутати решти фракцій голосували інакше.

"Радикальна партія" працює в тісному зв'язку з медіахолдингом "Сегодня" та групою "СКМ". Депутати публічно просувають потрібні промисловій групі рішення та синхронно голосують за них з депутатами з "Опозиційного блоку".

За це вони отримують безлімітний доступ до медіа "Сегодня". Це не є незаконним, оскільки немає закону, який би зобов'язував депутатів виконувати передвиборчі обіцянки. Але 1,1 мільйону виборців, які віддали голоси за "Радикальну партію" у 2014 році, варто задуматися над тим, чи варто підтримувати політиків, які про громадян згадують лише в контексті електорату


Немає коментарів: