середу, 16 травня 2018 р.

На якість суду впливають комунікації з громадой

15 травня в Миколаєві в рамках кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд! пройшов практичний тренінг “Судова реформа: як громадськості впливати на місцях”. У тренінгу брали участь представники громадянського суспільства, волонтери, журналісти, активні студенти Миколаївщини. Сьогодні завершився межрегіональний тур цього тренінга. В кожній області він вже пройшов. Перші висновки можно робити.
Сама судова реформа не може тривати без уваги громадян. Потрібні "подразники" з сусідніх громадськіх шарів. Потрібен діалог та громадська дискуссія: якою бути суддівській владі. Всі стейкхолдери повинні публічно висловлюватись з цього приводу. Судді - це не каста, а професія. Важка й відповідальна, ризикована навіть. Міфи про неї заважають залученню здорової молоді. Сотні яскравих юристів не бажають ставати суддями. І тисячі посередніх клерків суддівської системи надягають мантії.
Судової журналістики як такої ще немає. Якість висвітлення справ - низька. Здається, учбовий курс "Судова журналістика", який створено в Коледжі преси та телебачення, стане 1-м в країні. В наступному учбовому році він "запрацює". А поки, висвітлення стану роботи судів - спорадичне, та безсистемне.
Проте, в рамках проекту ЧЕСНО.Фільтруй суд! накопичено великий обє'м інформації про суддів та помічників, які завтра будуть змагатись за мантію. З ним на тренінгах познайомились ті хто брав участь. Кількість осіб, які знайомились з проектом на тренінгах в обласних центрах склала декілька тисяч осіб. Порядок денний щодо реформи судів в Україні буде наповнюватись не тільки фактами, та й новими дослідниками, журналістами, та юристами. Є надія, що саме громадська межсекторальна увага до цієї реформи завадить згаснути. Якість послуг українських судів буде зростати.
В.Інгульский.


Немає коментарів: