вівторок, 22 травня 2018 р.

Чому на стадіоні в Римі не було видно українських прапорів?


Трансляцію фінального матчу престижного тенісного турніру в Римі, між українкою Еліною Світоліною і румункою Симоною Халеп, я дивився в інтернеті, на італійському телеканалі Super Tennis. Жодний український телеканал можливістю показати тріумф української супертенісистки чомусь не зацікавився… Неприємно вразило також, що на тенісному стадіоні у Римі, де так багато українських заробітчанок і заробітчан, не було видно українських прапорів. Невже вихід української тенісистки у фінал одного з найпрестижніших професійних турнірів на планеті — не привід її підтримати? А румунські заробітчани, яких у Римі теж повно, «триколорами» свою співвітчизницю надихали. І хоча Халеп програла, після матчу не свистіли на адресу Симони, а подякували їй за гру та чесну боротьбу. Ще більше на таку подяку заслуговувала наша Еліна. Однак замість того, щоб приймати вітання від українських уболівальників, Світоліна роздавала автографи своїм юним італійським фанам…


Перед фінальним матчем тенісного турніру WTA Іnternazionali BNL d'Italia у Римі (престижна категорія Premier 5) букмекери віддавали перевагу першій ракетці світу, румунці Симоні Халеп. Ставки на її перемогу приймали як 1,65:1, а ставки на перемогу українки Еліни Світоліної — як 2,12:1. Однак 23-річна харків'янка спростувала прогнози букмекерів, здобувши у фіналі блискучу перемогу з рахунком 6:0, 6:4! Еліна Світоліна, яка торік також перемогла у Вічному місті, захистила свій титул. І є тепер однією з головних фавориток паризького турніру серії «Великого Шолому», «Ролан Гаррос», який стартує уже 27 травня.

Гру, яка Еліна Світоліна продемонструвала в першому сеті матчу проти Симони Халеп, можна назвати практично ідеальною. Українка поставила румунці «баранку» за 17 хвилин! Еліна просто знесла суперницю з корту, граючи агресивно, у виразно атакувальній манері, вправно розводячи Симону по кутах.

Порівняно з минулим роком, найкращі українська тенісистка помітно схудла і, на думку деяких експертів, удари Еліни втратили притаманну їм раніше потужність. Можливо, протягом певного часу Світоліна справді «вживалася» у своє нове тіло, але у Римі все нарешті стало на свої місця. Еліна не просто позбулася зайвих кілограмів, а «перекачала» їх у сильні м'язи. Граючи на повільному грунті, проти визнаного майстра грунтового покриття Халеп, атлетична Світоліна легко «вибивала» суперницю. Еліна настільки потужно подавала (після своєї точної першої подачі виграла 81% очок), що перша ракетка світу не спромоглася зробити за весь матч жодного «брейку» (тобто жодного разу не взяла подачу Світоліної).

У другому сеті Халеп, яка славиться своїми бійцівськими якостями й ніколи не здається, нарешті «зачепилася», взяла свою подачу і нав'язала боротьбу. Аби збити Еліну з ритму, Симона навіть взяла медичну паузу… Однак це вже не та Світоліна, що була торік (на минулорічному «Ролан Гарросі» Еліна вела у чвертьфіналі проти проти Халеп 5:1, але програла той сет, а потім і цілий матч). Попри відчайдушний опір досвідченої румунки, українка впевнено її дотиснула.

Рахунок особистих зустрічей Світоліної і Халеп став 4:2 на користь Еліни. У Римі українка завоювала свій третій цього сезону титул WTA, вигравши свій восьмий (!) фінал поспіль: 2017 рік - Тайбей, Дубай, Стамбул, Рим, Торонто, 2018-й — Брисбен, Дубай, Рим. «Завжди пригадую, як програла фінал юніорського Вімблдону канадійці Ежені Бушар, — розповіла Світоліна. — Це мене багато чого навчило. Тоді було дуже боляче. Дуже хотіла виграти, але програла 2:6, 1:6. Після того фіналу сказала собі: більше ніколи не вийду на корт, аби просто стояти й нічого не робити… Спочатку сумуєш, потім злостишся, а згодом робиш висновки. Той програний юніорський фінал мені дуже допоміг».

Розгромивши Халеп, Світоліна здобула вже шосту поспіль перемогу над тенісисткою, яка очолює рейтинг WTA, тобто Жіночої тенісної асоціації. І нарешті, Еліна встановила національний рекорд України за кількістю здобутих професійних титулів у одиночному розряді — 12. (До Рима в Еліни Світоліної і Андрія Медведєва було по 11 виграних турнірів). Завдяки перемозі в Римі Світоліна втрималася на четвертому місці у рейтингу WTA. Це дуже важливо перед стартом «Ролан Гаррос», адже чим вищий рейтинг, тим на більш пізніх стадіях турніру зустрічаєшся зі сильнішими суперницями. У Чемпіонській гонці, за підсумками якої наприкінці року визначаться вісім учасниць суперпрестижного Підсумкового турніру в Сингапурі, Еліна теж четверта.
Аскольд Єрьомін.


Немає коментарів: