неділю, 15 квітня 2018 р.

Реформа освіти: виклики та перспективи в умовах децентралізації

13 квітня на базі Миколаївського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми«U-LEAD з Європою» та Мінрегіону, відбувся практичний семінар з питань освіти за участі департаменту освіти і науки Миколаївської ОДА на чолі з директором Оленою Удовиченко, директорів шкіл та керівників відділів освіти громад Миколаївщини.

​Наразі освітня реформа є дуже актуальною, країна зазнає змін трансформації. На Миколаївщині голова ОДА Олексій Савченко 2018 рік оголосив роком освіти та інклюзивного навчання, на задоволення освітніх потреб виділено фінансування. «З вересня 2018 року стартує Нова українська школа на яку виділено кошти в розмірі 29 млн грн. 40% виділено на закупівлю меблів в школи, ще 40% - комп΄ютерне обладнання, 20% - навчально-методичне забезпечення» - підкреслила директор департаменту освіти і науки Миколаївської ОДА Олена Удовиченко.



​Велику увагу приділено інклюзивному навчанню, створенню інклюзивно-ресурсних центрів в ОТГ. «Сьогодні тільки в Миколаєві 612 дітей з особливими освітніми потребами, раніше було 400 на всю область! З обласного бюджету на підтримку інклюзивної освіти виділено 7 млн грн, з освітньої субвенції державного бюджету на забезпечення освіти осіб з особливими потребами ми отримали 9 млн 100 тис грн для забезпечення навчально-методичним обладнанням та оплати фахівців, що будуть працювати з цими дітьми» - акцентувала увагу Олена Удовиченко.

​Заступник Миколаївської Ода Олександр Кушнір зазначив, що «освіта - це та галузь, в якій за один день ніхто не відчує зміни, водночас вона працює на майбутнє. І те, над чим ми працюємо разом, спрямовується лише задля досягнення основної цілі – створення якісно нових умов для навчання дітей. Головне завдання – зробити максимально все, щоб діти хотіли йти в школу та мали змогу отримувати рівнідля всіх, високі знання. Перші результати цієї роботи будуть вже у вересні цього року, коли учні підуть до школи. Подібні зустрічі – змога обговорити, визначити, вирішити проблемніп итання, які так чи інакше виникають у роботі та зробити все, аби їх уникнути».

​Учасники семінару працювали в фокус-групах над питаннями оптимізації мережі навчальних закладів у громадах, зокрема над створенням, матеріально-технічним забезпеченням та успішним розвитком опорних шкіл та на практиці розглянули робочі аспекти завершення навчального року під керівництвом фаз івців департаменту освіти і науки ОДА Олени Колінко та Наталі Багаєвої.

Юлія Почебут


Немає коментарів: