середу, 4 квітня 2018 р.

2 МІЛЬЙОНИ УКРАЇНЦІВ ПОСТРАЖДАЛИ ВІД НАЗЕМНИХ МІН У СХІДНИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ


(Київ, 4 квітня 2018): з нагоди Міжнародного дня просвіти щодо мінної небезпеки, Уряд України та представники міжнародних організацій закликають до захисту та безпеки 2 мільйонів чоловіків, жінок та дітей у східній Україні, які постійно стикаються з небезпекою через забруднення наземними мінами та вибухонебезпечними залишками збройного конфлікту.

Сьогодні великі ділянки населених пунктів Донецької та Луганської областей на сході України, зокрема сотні населених пунктів уздовж 457-кілометрової «лінії розмежування», забруднені мінами та вибухонебезпечними боєприпасами через збройний конфлікт. Через значну присутність мін та боєприпасів, що не розірвались, мільйони людей щодня ризикують своїм життям, щоб отримати доступ до ринків, шкіл, лікарень та сільськогосподарських угідь. Наземні міни також значно скоротили спроможність людей вільно пересуватися через п'ять контрольно-пропускних пунктів, де щомісяця фіксуються мільйони перетинів.

Виступаючи на церемонії відкриття Міжнародного дня просвіти щодо мінної небезпеки, заступник Міністра закордонних справ України, Василь Боднар зазначив: "Проблема наземних мін та забруднення вибухонебезпечними залишками конфлікту є суттєвою проблемою на сході України, що постійно впливає на життя тисяч цивільних осіб. Ми дякуємо міжнародним організаціям та країнам-донорам за їх постійну підтримку Уряду України у зусиллях щодо розмінування та очищення від мін».

Голова Управління ООН з координації гуманітарних справ (УКГС ООН), доктор Інгрід Макдональд та Представник Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні пані Джованна Барберіс наголосили на жахливій кількості жертв, спричиненій мінами: "Від наземних мін, вибухових речовин та боєприпасів, що не розірвались, загинули або отримали травми понад 1600 мирних жителів від початку бойових дій на сході України у 2014 році. Більше 2 мільйонів українців щодня ризикують своїм життям, щоб мати можливість виконувати свою повсякденну діяльність. Неприпустимо, що сьогодні 220 тисяч дітей живуть, грають і відвідують школи в місцях, забруднених наземними мінами, боєприпасами, що не розірвались, та іншими смертельно небезпечними вибухонебезпечними пережитками збройного конфлікту".

Наземні міни та забруднення вибухонебезпечними предметами завдають шкоди та призводять до жертв серед невинних цивільних осіб протягом багатьох років навіть після закінчення конфліктів. Уряд України та міжнародні організації очистили переважну більшість земель у східній Україні та продовжують надавати допомогу жертвам, а також підвищують рівень поінформованості щодо знищення ризиків. Проте, оскільки збройний конфлікт триває, терміново потрібна надійна підтримка для розширення масштабів протимінної діяльності. Спікери висловили заклик до "захисту цивільних осіб та запобіганню використання наземних мін у цивільних районах відповідно до Міжнародного гуманітарного права".



Немає коментарів: