пʼятницю, 27 квітня 2018 р.

МОЗ уклало договори з міжнародними організаціями, які закуповуватимуть ліки за кошти бюджету 2018 року

КИЇВ, 27 квітня 2018 року - Міністерство охорони здоров’я уклало договори з міжнародними організаціями, які закуповуватимуть ліки за кошти бюджету 2018 року. Уже найближчим часом міжнародні організації зможуть оголосити тендери.
«Системні зміни не бувають швидкими. Знадобився час, аби налагодити процес закупівель. – зазначила Уляна Супрун, в.о. міністра охорони здоров`я. – Але за цей час механізм міжнародних закупівель довів свою економічну ефективність і дозволив нам забезпечити лікуванням більшу кількість пацієнтів. З року в рік ми показуємо позитивну динаміку у графіку закупівельного процесу і щоразу пришвидшуємо його».
Цьогоріч закупівлі здійснюватимуться за 40 напрямами державної програми на загальну суму 5,9 мільярдів гривень. Закупівлі препаратів для України здійснюватимуть Програма розвитку ООН, Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ), британська закупівельна агенція Crown Agents, з якими МОЗ уже співпрацювало в напрямку закупівель раніше.

Усі організації визначені ухваленим Парламентом законом та мають значний досвід у галузі медичних закупівель. Так, ЮНІСЕФ працює у 190 країнах і є світовим лідером у сфері закупівель вакцин. ПРООН діє у 170 країнах, допомагаючи їм у забезпеченні сталого розвитку та подоланні бідності. Crown Agents працює у понад 100 країнах та має 185 років досвіду в міжнародних закупівлях.
«Успішний досвід роботи з міжнародними організаціями у питанні закупівель ліків показав, що ми рухаємось у правильному напрямку. Але ми продовжуємо працювати над покращенням механізму закупівель. Цього року, врахувавши рекомендації Рахункової палати, ми удосконалили укладені договори», — зазначає заступник міністра охорони здоров’я Ольга Стефанишина.
Зокрема, у договорі узгоджені терміни тендерних процедур міжнародних організацій. Тобто вже на етапі підписання договору МОЗ погоджує терміни, необхідні на оголошення і проведення тендеру, оцінювання наданих пропозицій тощо.
Окрім того, нова редакція договорів передбачає зміни умов оплати та введення поетапної оплати кожної програми. Відтепер Міністерство буде оплачувати препарати на етапі укладання договорів між міжнародними організаціями та постачальниками ліків. У кошторисах також зазначатиметься інформація про терміни поставок препаратів.
Нагадаємо, що у 2015 році МОЗ почало закуповувати ліки через міжнародні організації, що дозволило забезпечити більшу кількість пацієнтів якісними препаратами. Крім того, згідно з висновком Рахункової палати, завдяки співпраці з міжнародними організаціями вдалося заощадити до 40% коштів державного бюджету, виділеного на закупівлю ліків.
"Ми спостерігаємо значний прогрес в організації міжнародних закупівель Міністерством. Я вірю, що наша співпраця постійно зміцнюється, і підписання договору в квітні - це чудова новина. - прокоментував Янтомас Хімстра, Директор ПРООН в Україні. - Ми також вітаємо роботу МОЗ у напрямку реформування національної системи закупівель і створення української агенції із закупівель як складової цього процесу».
«Дуже приємно спостерігати за тим, як поступово вдосконалюється система закупівель України завдяки впровадженню прозорих та узгоджених із міжнародними стандартами процесів, – коментує Керівник проектівCrown Agents Крістін Джексон. – Саме такі зміни роблять закупівлі ефективними, а це означає, що ступінь задоволення реальної потреби у життєво важливих ліках та медичних виробах постійно зростає, і все більше українців отримують якісне, інноваційне та своєчасне лікування».
«ЮНІСЕФ вітає можливість і надалі підтримувати Міністерство охорони здоров'я через закупівлю життєво-необхідних вакцин та антиретровірусних препаратів, щоби забезпечити надійний захист від інфекційних хвороб для дітей та дорослих в Україні та доступ до безперервного лікування для людей, які живуть з ВІЛ/СНІД. ЮНІСЕФ також продовжить надавати технічну підтримку Уряду щодо створення ефективної та прозорої національної системи закупівель», - сказала Джованна Барберіс, Голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні.


Немає коментарів: