понеділок, 19 березня 2018 р.

Заява Ради міністрів ЄС із закордонних справ щодо нападу у Солсбері

Європейський Союз рішуче засуджує напад, скоєний на Сергія та Юлію Скрипаль 4 березня 2018 року в Солсбері, Об’єднане Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. Також через цей напад тяжко захворів полісмен. Ці безрозсудні та незаконні дії загрожували життю багатьох громадян. Європейський Союз украй серйозно ставиться до оцінки уряду Об’єднаного Королівства. У ній йдеться про високу ймовірність того, що Російська Федерація є відповідальною за цей напад.
Європейський Союз шокований першим за 70 років використанням на європейській землі наступальної отруйної речовини нервово-паралітичної дії військового класу, розробленої Росією. Використання хімічної зброї будь-ким та за будь-яких умов є абсолютно неприйнятним і становить небезпеку для всіх нас. Будь-яке таке використання є чітким порушенням Конвенції про хімічну зброю (Конвенції про заборону розробки, виробництва, накопичення, застосування хімічної зброї та про її знищення), порушенням міжнародного права. Воно підриває міжнародний порядок, який ґрунтується на системі правил і норм. ЄС вітає бажання Об’єднаного Королівства тісно співпрацювати з Організацією із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), сприяючи проведенню розслідування цього нападу. Євросоюз закликає Росію негайно дати відповіді на питання, що їх поставило Об’єднане Королівство. Також ЄС вимагає без зволікань надати Організації із заборони хімічної зброї повну та вичерпну інформацію щодо програми "Новачок".

Європейський Союз висловлює свою безумовну солідарність з Об’єднаним Королівством і свою підтримку, включаючи зусиллям задля притягнення до відповідальності винних у цьому злочині.
ЄС уважно слідкуватиме за розвитком ситуації та її наслідками.


Немає коментарів: