вівторок, 13 лютого 2018 р.

Розслідування для користі читачів

Миколаївській Центр журналістських розслідувань продовжує проект «Залучення гіперлокальних медіа до проведення журналістських розслідувань з викриття корупції на Півдні України». Для мастер-класу завітали Том Торок - журналіст-розслідувач, член наглядової ради Миколаївського Центру журналістських розслідувань. Що до 2013 року керував відділом Big Data в газеті New York Times, працював редактором відділу розслідувань. Його команда сім разів номінувалася на Пулітцерівську премію і тричі її виграла. А також - Олег Хоменок - медіа-тренер,
старший радник з питань медіа Internews Network, член Ради директорів Глобальної мережі журналістів-розслідувачів.

Для починаючих розслідувачів було корисно поспілкуватись з відомими експертами.

Так Том Торок досить детально розкрив алгоритм пошуку даних в справі Пола Манофорта, який багато років був радником "біглого" українського президента, а зараз знаходиться під слідством в США. Так амеріканська ЦВК відстежує пожертви в фонд кандидата в президенти вже від 200$. Відповідаючі на запитання відомий журналіст зауважив, що коли суспільство дізнається про нові факти, його справи поліпшуються - так було і під час розслідувань з базами даних надзвичайних пригод на транспорті в США, та в списках виборців на окремих дільницях.
Олег Хоменок розповів як долучитись до глобальної мережі журналістів-розслідувачів, та якій сервіс можно отримати з пошуку інформації. Південоукраїнські репортери за останній час зробили декілька резонансних розслідувань. Тільки вже по факту якихось корупційних дій.
Участники семінару у Миколаєві

Як тільки зросте префесіоналізм місцевих watch dogs, буде з'являться аналітика на упередження шахрайства, чи корупції. А поки - треба нарощувати кількість репортерів-шукачів, та якість роботи медіа-команд, щоб іх робота не здавалася імітацією, чи підміною слідчих дій правоохоронців.
С.Лиманов. 
Фото Ю.Кошковского.


Немає коментарів: