четвер, 1 лютого 2018 р.

Юстиція Миколаївщини відзвітувала про результати роботи у 2017 році

Начальник Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Роман Возняк поінформував ЗМІ та громадськість про результати роботи органів юстиції Миколаївської області у 2017 році та розповів про плани Управління на 2018 рік. У прес-конференції також взяли участь начальник Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Георгій Решетілов, начальник Управління державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області Андрій Кашнікович та керівники інших структурних підрозділів Управління.

Головними завданнями роботи обласної юстиції у 2017 році стали захист прав і свобод людини та громадянина, підвищення рівня правової свідомості громадян та спроможності громад захищати свої права.

«Ми не лише інформуємо громадян про їхні права, а й навчаємо їх, як ці права захищати. Ми пропонуємо людям чіткі і зрозумілі механізми, як діяти, коли твої права порушують. Ми прагнемо, щоб кожна людина в нашій країні була впевнена, що держава захищає її права», - зазначив очільник юстиції Миколаївщини.

У серпні 2017 року в Україні стартував правопросвітницький проект Міністерства юстиції «Я МАЮ ПРАВО!», який у вересні 2017 року набув статусу національного. Проект взято під патронат Глави держави. Важливим напрямком роботи органів обласної юстиції в рамках проекту є забезпечення посилення правової спроможності та правових можливостей громад Миколаївщини, зокрема 28-ми об’єднаних територіальних громад, які сьогодні працюють в умовах децентралізації.

«Сьогодні ми маємо реальні результати роботи в напрямку реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Розроблений Мін’юстом закон, що зупиняє «маски-шоу» на підприємствах, прийнято у грудні 2017 року. На початку січня цього року Президент підписав ініційований Міністерством юстиції закон, що посилює захист прав дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів, - розповів Роман Возняк. - Командою Миколаївської юстиції в рамках проекту у 2017 році розроблено понад 15 тисяч інформаційних матеріалів на правову тематику та проведено 700 правопросвітницьких заходів. Понад 58 тисяч громадян взяли участь у заходах та отримали безкоштовну правову допомогу.»

У 2017 році важливим напрямком у боротьбі з протиправним захопленням врожаю стало створення антирейдерських штабів в усіх областях України.

«За три місяці роботи антирейдерський штаб у Миколаївській області надав правову допомогу майже двомстам землевласникам Миколаївщини. Правоохоронцями розслідуються три кримінальні справи в рамках оперативного реагування на ситуацію, що склалася навколо порушень прав землевласників Врадіївського, Братського та Арбузинського районів Миколаївської області», - підсумував роботу штабу керівник обласної юстиції.

Наприкінці літа 2017 року запрацювали «Мобільні точки доступу до безоплатної правової допомоги».

«Минулого року реальною стала безоплатна правова допомога для мешканців невеликих міст та сел області. За півроку керівники Управління здійснили виїзні прийоми в усіх районних центрах, відвідали понад двохсот віддалених сіл та селищ Миколаївщини», - повідомив керівник Управління.

У липні 2017 року за ініціативи Голови ОДА Олексія Савченка та керівника обласної юстиції Романа Возняка при Облдержадміністрації створений Центр з надання безоплатної правової допомоги.

«Наше місто стало першим та єдиним містом в країні, в якому є такий Центр. Консультаційний центр діє за принципом «єдиного вікна» та має у своєму складі представників різних органів місцевого самоврядування та органів виконавчої влади. За півроку близько ста громадян отримали допомогу у Центрі», - розповів начальник Миколаївської юстиції.



Окремим напрямком в роботі органів юстиції боротьба зі злісними неплатниками аліментів, заборгованість яких сягає більше шести місяців.



«У 2017 році державними виконавцями Управління стягнуто аліментів на суму близько 40 млн грн. Це означає, що понад 13 тисяч маленьких громадян отримали кошти на елементарні життєві речі», - зазначив очільник обласної юстиції.



Крім того, Роман Возняк повідомив, що у 2017 році державними виконавцями Миколаївщини було стягнуто 36 млн грн на користь державного бюджету. За рік до державної та комунальної власності повернуто 110 земельних ділянок загальною площею 607,4 га, що, наприклад, дорівнює території середнього у Миколаївській області. 1342 громадянам повернуто заборгованість по заробітній платі, що у загальній сумі, стягнутої з недобросовісних роботодавців, становить 11 млн грн.

«Що стосується роботи Управління державної реєстрації, то, по-перше, приємно відзначити , що тепер свідоцтво про народження дитини батьки можуть отримати в усіх пологових будинках міста Миколаєва та районних центрів області. Сьогодні на Миколаївщині 78% новонароджених дітей отримують свідоцтво про народження, не виходичі з медичного закладу. До того ж, маємо найвищий показник серед інших міст у кількості виданих довідок про реєстрацію місця проживання дитини. Зараз 20% батьків новонароджених дітей на Миколаївщині отримують таку довідку одним пакетом разом із свідоцтвом про народження. за 2017 рік на Миколаївщині», - підкреслив керівник Миколаївської юстиції.

«Важливим етапом минулого року став запуск на Миколаївщині пілотного проекту Мін’юсту «Шлюб за добу». У 2017 році сервісом скористалися 622 пари. Статистика показує, що кількість пар, які одружилися за допомогою проекту, збільшилася вдвічі з моменту запуску проекту. Сьогодні кожна шоста пара обирає для реєстрації шлюбу сервіс Мін’юсту «Шлюб за добу», - зазначив Роман Возняк.





«2017 рік для команди юстиції Миколаївщини видався насиченим і результативним. У минулому році Міністерством юстиції запроваджено ряд важливих ініціатив, над якими наша команда має наміри продовжити роботу у наступному році. Зокрема, 2018 рік Президентом оголошено роком реалізації загальноукраїнського правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Крім того, Команда юстиції Миколаївщини продовжить працювати над покращенням якості послуг, які надаються органами юстиції», - повідомив Роман Возняк.


Немає коментарів: