пʼятницю, 26 січня 2018 р.

Коли пелюшок позбудеться громадянске суспільство в Україні?


Традиційно на початку політичного року Фонд "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва за сприяння Міжнародного Фонда "Відродження" проводить опитування про стан, виклики та досягнення громадянського суспільства. Днями в Одесі пані Ірина Бекешкіна зробила у присутності великої чисельності представників цього сектору громади, презентацію досліджень. Наш автор був серед малочислених на цьому
заході журналістів, тому його нотатки будуть цілком ексклюзивними.

По-перше, кидається у вічі, що оцінка самого стана громадянського суспільства від - "не впливово" до Майдану (2014), потім - різкий сплеск, а потім- зниження.  В той же час як пересічні громадяни, так й самі голови та члени ГО (відповідали на запитання) вважають, що першочерговим завданням є:" разом із владаю брати участь у виробленні державних рішень, надавати пропозиції, брати участь у дорадчих органах".
Але, заразом половина опитаних вважає що - відбувається ріст тиску держави. 2.9% - свідчать що мають впливовість. Більшість громадян вважають що громадскі активісти  тільки "хай" вміють піднімати, але на зміни в суспільстві не впливають.
Особисто мені не сподобалось основне "завдання" яке на думку експертів повинні виконувати громадські організації: 78.6% - контролювати діяльність влади! Це консолідована думка 192 представників ГО зі всієї України. Але розвиваючі громаду "завдання" значно поступились саме протестним. Як це схоже на нищівну боротьбу всіх проти всіх під час будь яких виборів в Україні.
А ще серед всього загалу громадськіх лідерів не "обрано кому іти в політику", 58 осіб називають, але з "рейтингом" по 0.5%.
- Що нам далі робити?
- Де конструктив? Можлив він?
- Скільки людей залучили в громадську діяльність?
 Виявляється, не більше ніж у 2012. Багато активістів загинули у війні на Сході, деякі "загубились" у коридорах влади. Ті самі залишились - тільки більше працюють... На наших очах формуюється новий патерналізм: коли спроможні люди чекають що ГО зроблять якісь зміни!
З'явився заклик: Варто активістам ідти в політику, 51% - позитивно. А негативно всього - 5%.
Це може мати "жахливі" наслідки, особливо на Півдні, де "загалом високим" вважають розвиток громадянського суспільства аж(!) 2.8% - найнижчий по державі. А НЕ залученими до активної громадської діяльності себе вважають 87.1% опитаних (з 2004 осіб в грудні  2017). Це дослідження робилось вже в співпраці з соціологічною службою Центра Разумкова.
Тобто?
Так. Громадянске суспільство ще з пелюшок в Україні не... Треба ще багато чого зробити для громадян, відстоючи свою дієвість. І не тільки за кошти спонсорів з Заходу. Як на мене, для цього зовсім не важливо отримувати мандати депутатів. Зі ЗМІ треба навчитись працювати, та з громадянами.
В.Головченко.






Немає коментарів: