пʼятниця, 26 травня 2017 р.

ВИЩА КВАЛІФІКАЦІЙНА КОМІСІЯ СУДДІВ ПРОІГНОРУВАЛА БІЛЬШІСТЬ НЕГАТИВНИХВИСНОВКІВ ГРД

80% кандидатів із негативними висновками від Громадської ради доброчесності(ГРД) продовжують участь у конкурсі на посаду суддів до Верховного Суду України. Про це свідчать результати моніторингу руху ЧЕСНО. Фільтруй суд!.

Фінальний етап конкурсу розпочався 25 квітня. За цей час із 382 кандидатів лише 25 були відсіяні – це при тому, що Громадська рада доброчесності надала негативний висновок 114 претендентам. Ще 91 кандидат, “заветований” Громадською радою, продовжить участь у змаганні й рішення щодо нього прийматиме ВККС у повному складі на пленарному засіданні.

“Тенденції, зафіксовані нами у результаті моніторингу свідчать про те, що фінальне рішення щодо найбільш одіозних кандидатів буде прийматися таємно і фактично за зачиненими дверима під час пленарного засідання ВККС. Таким чином висновки Громадської ради доброчесності фактично не мають серйозної сили у конкурсі і той громадський механізм недопуску негідників у судову систему, обіцяний нам владою, зараз тією ж владою
нівелюється. Врятувати ситуацію Комісія може, відкривши поіменні результати голосування на пленарному засіданні” – зазначив директор Центру демократії та верховенства права Тарас Шевченко.

Серед одіозних кандидатів, яких Вища кваліфікаційна комісія не відсіяла, можна виділити чинного Голову Верховного Суду Ярослава Романюка, який публічно схвалював диктаторські закони, прийняті 16 січня. Також свою участь в конкурсі продовжує Голова Окружного адміністративного суду міста Києва Павло Вовк, цікавий передусім небажанням пояснювати свої задекларовані статки та минулими політичними зв’язками – суддя був помічником Ківалова.


Немає коментарів: