четвер, 16 березня 2017 р.

Вчитись заповнювати е-декларації ніколи не завадить

Е-декларацію в цьому році подавати в Украіні  держслужбовцям, місцевого самоврядування а також всім депутатам місцевих рад. Загалом - це біля 1 млн. людей. Народні депутати в останні дні перед "закриттям" сдачі декларацій в минулому році утворили велику чергу. Більшість проблем було через невідповідне заповнення електронного документа. Щоб цього уникнути, а також щоб не бути лише моніторинговою "установою", рух Чесно запропонував депутатам обласних рад та міськрад - обласних центрів провести тренінги з коректного заповнення е-декларацій. За два тижні до останнього строку подання декларацій в Миколаєві, після Одеси пройшов такий тренінг.
Нажаль, серед депутатів обласної ради він не набув шаленої популярності - кажуть у часі "зійшлись" засідання комісій, але помічників надіслали лише 2-3 депутати,  п*ятеро були особисто. Нюанси як відомо є у кожній справі, навіть у такій рутинній як заповнення декларацій. Один депутат в поважному віці, взагалі виказав невдоволеність цією процедурою, бо каже (!): не володію комп'ютером і не бажаю його вивчати... В недалекому від Миколаєва
райцентрі обирають таких представників народу, схожих на середньовічних "лудитів"!
Серед депутатів міськради Миколаєва виявилось трохи більш дисциплінованих, але помічники колег переважали, як і службовці департаментів виконкому. Тут трапився епізод, коли депутатка пішла на 5-й хвилині тренінгу, бо була не задоволена, що тренер викладає "не по-руські". Але ж декларації загалом складаються українською мовою. У сесійній залі міськвиконкому зібралось багато зацікавлених, тому "зірвати" навчання цей демарш не сміг. Прикро що під час тренінгу "лежав" сайт НАЗК, де знаходяться всі е-декларації. Невже не вистачає комп'ютерів ? Після півторагодинного тренінгу запитань не залишилось.
Тренери руху Чесно також записали декілька відео з поясненням як заповнити декларації. Телеканал ТАК-ТV буде в ефірі декілька раз транслювати цей методичний матеріал. 
В.Інгульский.



Немає коментарів: