вівторок, 7 лютого 2017 р.

Тест на вірогідність пенсії

ТЕКСТИ розробили інтерактивний інструмент, щоб перевірити, чи зможе Україна платити нам пенсію за різних умов реформування пенсійної системи. Потрібно вказати ваш вік та бажаний розмір пенсії, а тоді спробувати “врятувати” Пенсійний фонд від краху.
Суть гри — за допомогою зміни пенсійного віку, відрахувань із зарплати та інших показників спробувати обмежити дефіцит Пенсійного фонду, не допустивши його падіння до умовної межі $5 млрд. Минулого року дефіцит був рекордним і становив $3.22 млрд — це приблизно 12% минулорічного бюджету країни.
Модель побудована на основі прогнозу зміни населення Інституту демографії. З плином часу українців ставатиме менше і збільшуватиметься частка людей похилого віку. Наприклад у 2050 році нас буде 35 млн. З них 11.8 млн віком 60+.

“Низька народжуваність, високий рівень еміграції, а також намагання політиків витрачати на соціалкубільше, ніж країна заробляє, і спричинили те, що видатки Пенсійного фонду суттєво перевищують його доходи. Через це з державного бюджету щороку виділяються шалені кошти на покриття дефіциту. Тільки у 2016 році на “пенсії” уряд виділив понад 88 мільярдів гривень — це більше, ніж на армію, бюджет якої того ж року становив 58 млрд грн. Пенсійні гроші можна було б вкладати в оборону, відновлення доріг чи енергозбереження та підвищувати добробут українців”, — пишуть аналітики.
Окрім того, експерти з ТЕКСТІВ підготували короткий гід про проблеми пенсійної системи України і тому, як вона працює, у форматі питань і відповідей, а також рекомендації для реформування. Звідси можна дізнатись, звідки беруться гроші на пенсії, кому ідуть гроші, які вираховує роботодавець з вашої зарплати, як на це все вплине збільшення пенсійного віку та багато іншого.

Автори проекту — Олександр Оксимець, Лідія Ткаченко та Влад Герасименко.


Немає коментарів: