вівторок, 10 січня 2017 р.

Судді мільйонери хочуть і надалі працювати в суді

Більше половини діючих суддів Вищого господарського суду України (ВГСУ) вирішили взяти участь у конкурсі у оновлений Верховний Суд, що має запрацювати навесні. Серед 38 суддів ВГСУ, які висловили таке бажання, Рух ЧЕСНО виявив чимало одіозних персонажів.
Деякі з них ще за часів Януковича заробили не найкращу репутацію та підозрюються у корупції, деякі кандидати мають родичів, що працюють на окупантів, а деякі – декларують мільйонні статки.Перший і беззаперечний лідер у цьому рейтингу – суддя Артур Ємельянов, який за часів Януковича був заступником голови Вищого господарського суду Віктора Татькова. Ємельянов – фігурант численних журналістських розслідувань, які стосуються  корупції і рейдерських захоплень. У жовтні 2016 року Генеральна прокуратура вручила судді підозру за незаконне втручання у діяльність судових органів та роботу автоматизованої системи розподілу судових справ. За інформацією ЗМІ, у часи Януковича Ємельянов побудував схему, яка дозволяла в ручному режимі розподіляти справи на «потрібних», тобто лояльних суддів.

Ще у 2014 році Ємельянов володів 12 квартирами, однак не вказав їх в е-декларації за 2015 рік. Крім цього, в активі судді – рахунки у Ліхтенштейні на 300 млн грн, корупційне походження яких українська сторона не змогла довести й у липні 2016 року їх розморозили.
Понад половина кандидатів з Вищого господарського суду України причетні до ухвалення сумнівних рішень, зокрема у питаннях виділення земельних ділянок під будівництво. Серед найбільш резонансних – справи, пов’язані із забудовою історичної частини міста Києва. Попри застереження з боку ЮНЕСКО та те, що будівництво могло завдати шкоди, судді ухвалювали рішення на користь забудовників. До прикладу, суддя Мальвіна Данилова, яка нещодавно стала жертвою пограбування, ухвалила два рішення про будівництво житлового комплексу (вул. Гончара, 17-23) та багатоповерхового будинку (на перетині вул. Стрілецької та пров. Георгіївського, 9/11), обидва знаходяться поблизу Софійського собору й створювали загрозу деформації історичної будівлі.
 У Верховний Суд також йдуть 7 суддів-мільйонерів із Вищого господарського суду, зокрема уже згадані судді Ємельянов та Данилова, а також судді Коробенко, Корсак, Могил, Поліщук, Сибіга. Суддя Сибіга, задекларувавши чимало грошей, водночас  є суддею-безхатченком. Рух ЧЕСНО виявив, що все нерухоме майно судді знаходиться у власності його дружини. Однак, як зазначають журналісти програми Схеми та Громадського радіо, суддя Сибіга проживає в маєтку на 719,5 кв. м, який вказав у е-декларації як недобудований. Хоча журналісти Схем стверджують, що неповнолітня дочка судді ще з 2014 року публікує в соцмережах відео з цього будинку.
Декларації родинних зв’язків, які цього року вперше подають судді, розкривають чимало цікавого про служителів Феміди. У Верховний Суд хоче суддя Вищого господарського суду Тетяна Дроботова, падчерка якої, Ірина Іщенко, була суддею Господарського суду АР Крим, а у 2016 році після звільнення за порушення присяги пішла працювати у підпорядкований окупантам Арбітражний суд Криму. Працюючи на окупантів, падчерка кандидата у Верховний Суд свого часу винесла рішення про стягнення з ПриватБанку понад 12 млрд рублів на користь російського Фонду захисту вкладників. Чоловік падчерки, Ілля Іщенко, теж суддя з 2009 року є одним з 276 суддів, яких Генеральна прокуратура підозрює у державній зраді за службу в незаконно створених судах на території окупованого Криму.
Мета кампанії ЧЕСНО. Фільтруй суд! – контролювати процес відбору суддів до Верховного суду, Рух ЧЕСНО збирає та аналізує інформацію з відкритих джерел про усіх кандидатів у Верховний Суд. Про причетність суддів до корупції, їхні статки та порушення критеріїв доброчесності суддів Вищого господарського суду України читайте в аналітичних довідках на сайті кампанії ЧЕСНО.Фільтруй суд!.
Матеріал підготовлено експертами Руху ЧЕСНО кампанія ЧЕСНО.Фільтруй суд!
Рух ЧЕСНО збирає інформацію з відкритих загальнодоступних джерел та не стверджує про вчинення особою правопорушення або її вину. Висновки ЧЕСНО про причетність кандидатів до корупційних діянь, ухвалення сумнівних рішень є оціночними судженнями, що можуть не збігатися із офіційними рішеннями та висновками державних органів. 


Немає коментарів: