четвер, 24 листопада 2016 р.

Яскравий дім українського архітектора


Цей дім в Полтаві піднімає настрій. Він гарний, та гармонійний - великій та автентичний. Його намалював і спроєктував Василій Кричевський у 1903 році, як будинок Полтавського земства. З цього проекту стиль почали називати Український архітектурний модерн (УАМ). В його підвалинах багато культурних та етнографічних посилань до українського етноса.


Сьогодні в будівлі краєзнавчого музея Полтавської області пройшла презентація хрестоматії "Василь Григорович Кричевський" том 1, під редакцією О.Савчука. Ця книга о 532 сторінки містить текстові, графічні, кіносценографічні та архітектурні праці В.Г.Кричевського, видатного українського художника-архітектора з 1891 по 1943 років. Значна частина мистецької спадщини майстра опубліковано вперше.


Повернення майстра в ці стіни було логічним. Людина, яка уявила, намалювала, накреслила, побудувала, а потім розписала це диво довгі роки комуністичного панування була "нон-ґрата". Як і багато справжньо українського, навіть з каменя та в квітах орнамента, було "не бажано" в УРСР. Але цей будинок зберігся і був навіть відремонтован після війни. Так і сила духу нашого народу відновлюється завдякі збереженню та поширенню інформаціі про творчі, креативні доробки. Вихід з радянської матриці має пришвідшувати суспільство, яке й надалі буде вивчати творчість українських митців. 
Серед доробку Кричевського - дизайн герба Тризуб, художне оформлення раннього українського кіно 20-30-х років минулого сторіччя. 

Музей в будинку почуває себе дуже гармонійно. А музика чарівно плине під стелєю головної зали. Приїзжати в краєзнавчий музей Полтави можно кожного дня окрім середи(вихідний). Беріть з собою школярів та вивчайте які були талановиті та підприємливі українці в усі віки.
С.Лиманов.(фото автора та з Вікіпедії ).


Немає коментарів: