неділю, 13 листопада 2016 р.

Суддівська реформа не пройде поза уваги

Почалась реформа судочинства в Украіні. За задумом законодавця, недоброчесні судді  повинні залишити систему. Але, нажаль, добровільно не всі зголошується це робити. А ще з'являються нові громадські ради доброчесності, які будуть впливати на обрання суддів Верховного Суду. Для того, щоб місцеві громадські активісти були обізнані про ход реформи, та могли долучатися до її впровадження, Центр демократії та верховенства права прові в Миколаєві семінар "Судова реформа в Україні: інструменти громадського контролю” в рамках кампанії Чесно.Фільтруй Суд!". Громадські активісти, юристи та журналісти зустрілись та обмінялися кейсамі про діяльність місцевих суддів, та про нові новели законодавства щодо судочинства.
Ветеран громадського руху О.Кабашная розповіла скільки зусиль прийшлось докласти десять років тому, щоб довести до загалу інформацію про тодішнього голову Господарського суду.
Молодий юрист Вадим Мельніков розповів свій приклад, як голова Центрального районного суду Г.Подзігун не надала відповідь на інформаційний запит про склад суду. Прийшлось звертатись зі скаргою до Уповноваженного з прав людини. Громадяни в більшості ще не мають навіть згадки, що суди - це публічна державна установа, яка має в повному обсязі інформувати населення про свою діяльність. Нащо в усіх судах Украіни є прес-служби, чи секретарі, судді-спікери?!  
Новий проект "ЧЕСНО.Фільтруй Суд" в період початку реформи за новим законом про судоустрій, ініціює громадську активність. 
В.Ліманський


Немає коментарів: