четвер, 3 листопада 2016 р.

19 об`єднаних громад Миколаівщіни готуються провести перші вибори

На грудень поточного року Центральна виборча комісія призначила на Миколаївщині перші вибори у 19 об`єднаних територіальних громадах. Одночасно відбудуться вибори і голів об'єднаних територіальних громад.
Згідно Постанов ЦВК визначено дати їх проведення - 11 і 18 грудня. Одинадцятого грудня вибори пройдуть у п'яти об'єднаних громадах - Мостівській, Олександрівській, Прибужанівській, Михайлівській (Улянівській), Чорноморській.
18 грудня - у Коблевській, Благодатненській, Бузькій, Веснянській, Нечаянській, Шевченківській, Галіцинівській, Кам`яномостівській - сільських ОТГ, Баштанськійміській, Веселинівській селищній, Воскресенській селищній, Доманівській селищній, Ольшанській селищній, Куцурубській сільській (дооб'єднання до Куцурубської ОТГ 4-х сільрад Очаківського району) ОТГ.
Всього за період червень-вересень 2016 року Миколаївська обласна державна адміністрація надала позитивні висновки щодо утворення 21 ОТГ і звернулася до Центральної виборчої комісії про призначення виборів у 20-ти із них.
ЦВК повернула Миколаївській ОДА звернення про призначення перших виборів депутатів Радсадівської сільської ради Радсадівської об’єднаної територіальної громади і Радсадівського сільського голови через необхідність окремого врегулювання певних правових розбіжностей (Постанова ЦВК від 7 жовтня 2016 № 419). Річ у тому, що Радсадівську ОТГ утворили сільські ради, які знаходяться у межах двох районів: Радсадівська і Кіровська сільради - Миколаївського району та Козирська - Очаківського.

З одного боку Закон «Про добровільне об`єднання територіальних громад» не зазначає, що межі районів - це перепона для об`єднання, яка забороняє об’єднуватись сусіднім громадам, - з іншого, у рамках нашого правового поля існують чіткі адміністративно-територіальні межі. Звертаючись до українського законодавства, слід зазначити, що статтею 85 (п. 29) Конституції України встановлено, що до повноважень Верховної РадиУкраїни належить утворення й ліквідація районів, установлення та зміна меж районів іміст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування й перейменування населених пунктів і районів. Тому, посилаючись на законодавство, ЦВК констатувала необхідність внесення змін щодо меж відповідних районів. Врегулювати «радсадівське» питання має право Верховна Рада України відповідною постановою.
Слід зазначити, що позитивним моментом у децентралізаційному процесі на Миколаївщині є зрушення з місця питання про «білі плями». Річ у тому, що два райони - Новобузький і Вознесенський через розбіжності не ввійшли до Перспективного плану формування територій громад Миколаївської області (затверджений розпорядженнямКабінету Міністрів України у 2015 році).
30 вересня в облдержадміністрації відбулося засідання обласної робочої групи по формуванню Перспективного плану, на якому дійшли спільної думки, що у Новобузькому районі найдоцільніше об'єднання за принципом «1 район - 1 громада».
У Вознесенському - після довгих дебатів, вирішено створити 4 ОТГ: Прибужанівську, Олександрівську, Бузьку і Дорошівськую. Даний проект повинен пройти по інстанціях: бути схвалений на сесії обласної ради, а потім - рішення обласної ради має затвердити Кабінет Міністрів України. Є всі передумови сподіватись, що депутати обласної ради приймуть потрібне людям рішення, адже у Вознесенському районі 3 громади вже існують. У двох з них – Прибужанівській та Олександрівській на 11 грудня призначено вибори, ще в одній - Бузькій - на 18 грудня.
Слушно звернути увагу, що об`єднані територіальні громади, які об’єднались відповідно до Перспективного плану (яким визначена їх спроможність), переходять на прямі міжбюджетні відносини з держбюджетом, наділяються повноваженнями міст обласного значення з можливістю отримувати всі відповідні фінансові ресурси (стаття 64 Бюджетного кодексу України).

Прес-служба Миколаївського РВ Асоціації міст України.





Немає коментарів: