вівторок, 18 жовтня 2016 р.

ТІ Україна закликає високопосадовців подати е-декларації

Декларація прав людини. Страсбург Европейскій суд з прав людини
Transparency International Україна закликає Президента та очільників його Адміністрації, керівництво Верховної ради України та депутатів, Прем’єр-міністра та міністрів, а також керівництвоправоохоронних структур (Генеральної прокуратури України, включаючи Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру, Національного антикорупційного бюро України, Національної поліції, Служби безпеки України та ін.) не зволікати із поданням електронних декларацій. Організація нагадує, що термін оприлюднення статків чиновниками спливає 31 жовтня цього року, а інформацію про свої доходи та витрати оприлюднили вкрай мало топ-посадовців.
Згідно з даними Єдиного державного реєстру е-декларацій, на сьогоднішній день подана 8281 щорічна декларація. Свої статки та витрати показали 88 прокурорів, 82 правоохоронців та 55 суддів. Також декларації подали 5 працівників Нацагентства з питань запобігання корупції, включаючи його керівника, і 54 детективи НАБУ. Але посадовців високого рангу з Верховної ради, Уряду та Адміністрації Президента, які насмілилися подати електронні декларації, можна порахувати по пальцях. Серед депутатів таких лише шестеро, а серед працівників Кабміну – тільки троє заступників міністрів. Решта топ-чиновників, зокрема президент та інші керівники з Банкової, голова Верховної Ради та керівники парламентських фракцій,голова Уряду та міністри продовжують ховатися і зволікають із оприлюдненням майна та доходів. На жаль, поки уникають декларування і керівники таких важливих антикорупційних органів як НАБУ та САП.


«Українські високопосадовці дуже люблять хизуватися своїми антикорупційними досягненнями на зустрічах із європейськими політиками високого рівня, оголошують «роки боротьби з корупцією», «початки кінця корупції в Україні». Утім, коли справа стосується їх персонально, вони як страуси ховають голову у пісок. Нехай Президент та керівники Адміністрації, голова Верховної Ради та депутати, а також керівник Уряду та міністри, керівники правоохоронних органів своїм власним прикладом продемонструють бажання просувати антикорупційні реформи і подадуть е-декларації. Якщо їхні доходи зароблені чесним шляхом, їм нема чого приховувати», - вважає виконавчий директор ТІ Україна Ярослав Юрчишин.

У зв’язку з повільним і кволим е-декларування ТІ Україна приєднується до серії акцій антикорупційних громадських організацій проти зволікання високопосадовців із оприлюдненням статків. Таким чином організація разом із Центром протидії корупції, Реанімаційним пакетом реформ, АвтоМайданом, Центром UA, Громадським люстраційним комітетом, а також народними депутатами, які вже подали декларації, має намір змусити топ-чиновників виконувати свої антикорупційні зобов’язання.


Немає коментарів: