четвер, 29 вересня 2016 р.

Зупинити саботаж реформи децентралізації


Протягом 2016 року було докладено значних зусиль з боку влади, органів місцевого самоврядування, громадськості та міжнародних партнерів, щоб забезпечити продовження реформи місцевого самоврядування та створення спроможних територіальних громад.

У результаті координації зусиль, всю процедуру створення об’єднаних територіальних громад пройшли більше двохсот ОТГ, у яких об’єдналися понад 1100 сільських, селищних, міських громад із населення 2 млн 250 тис. людей.

Фінальний етап об’єднання громад – це проведення виборів. Саме тут за блокування реформи, яка стосується мільйонів українців, взявся орган, який має виключно технічну функцію з призначення та проведення виборів – Центральна виборча комісія.


23 вересня 2016 року ЦВК ухвалило політичне рішення – призначили вибори на 11 грудня 2016 року тільки до 41 громади. Хоча до ЦВК надійшло понад 200 подань від облдержадміністрацій про призначення перших виборів до ОТГ. У цьому випадку ЦВК порушила права більше двох мільйонів громадян, яким обмежили право на створення об’єднаних територіальних громад.

Комісія також не призначала вибори до 11 громад, які об’єдналися довкола міст обласного значення та громад, до яких ввійшли населені пункти різних районів. Рішення про блокування виборів було прийняте на підставі власного тлумачення ЦВК норм Конституції України, не дивлячись на офіційне роз’яснення відповідного Комітету Верховної Ради України про необхідність призначення виборів.

Ці факти дають підстави стверджувати, що ЦВК свідомо взяло курс на незаконне блокування та саботаж реформи місцевого самоврядування та створення спроможних територіальних громад.

У зв’язку з цим, експерти групи Децентралізація громадської платформи Реанімаційний Пакет Реформ закликають:
Президента та прем’єр-міністра взяти під особистий контроль перебіг децентралізації та призначень перших виборів до об’єднаних територіальних громад, щоб не допустити зриву реформи;
Центральну виборчу комісію припинити саботаж реформи та призначити вибори до всіх ОТГ, щодо яких були відповідні подання облдержадміністрацій.


Немає коментарів: