пʼятницю, 8 квітня 2016 р.

Локальні громади шукають своє місце


Другий європейський форум місцевого самоврядування завершив свою роботу в Кракові.
Завдання - знайти шляхи розвитку для місцевого самоврядування. Більше 1500 учасників конгресу, понад 100 дискусійних панелей, та близько 500 активних учасників, з них 200 українців. 
Даний конгрес це комунікативна платформа для представників активних організацій та представників органів місцевого самоврядування з усієї Європи. Ефективна комунікація та співпраця і є поштовхом для розвитку. 
Так як я особисто займаюсь стратегічним плануванням та проектним менеджментом для роботи я обрала Секцію Інновації та Децентралізація влади. 
Майже всі експерти панелі "Інновації" у своїх виступах назвали важливим елементом розвитку міст - їхні Стратегії, але не просто Стратегії як формальні документи (що часто буває в Україні), а Стратегії, які враховують елементи сталого розвитку. Стратегії на основі яких
бізнес та інші міські структури формують власні пріоритети і це сприяє спільноорієнтованій роботі на результат, де головним "споживачем" Стратегії є житель міста! Цікавим фактом стало те, що з 6 експертів 3 наголосили, що мотивом формування Стратегії міста стало визначення конкурентної особливості їхньої території, інші ж пішли від зворотнього - формували стратегію відштовхуючись від визначення головної проблеми їхнього міста. Проте, як би там не було, важливо, щоб Україна почала рухатися аналогічним шляхом. І той факт, що цього року кількість учасників-українців збільшилася на 180 осіб є проривом. Були на конгресі і представники Миколаєва. Деталі навести важко, бо якраз суть Конгресу заключались в пропозиціях експертів в кожному з напрямків, а учасники в свою чергу обмінювалися контактами для співпраці та участі в різних європейських фондах, типу маркету для самоврядців.

О.Безпалько з Кракова.




Немає коментарів: