вівторок, 19 квітня 2016 р.

Децентралізація: сильні та слабкі сторони громад

На Черкащіні відбувся круглий стіл «Децентралізація: сильні та слабкі сторони громад Корсунь-Шевченківського району». Організатором заходу є Робоча група україно-польського проекту «Сильні місцеві громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування» у Корсунь-Шевченківському районі, та проводився в рамках проекту «Сильні місцеві громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування», який реалізується Фондом «Освіта для демократії» FED (Варшава, Польща) у партнерстві з громадськими організаціями: Всеукраїнська мережа «Громадські ініціативи України», Товариство Лева (Львів), ВМГО «Наше поділля» (Вінниця) за підтримки Фонду менеджерських ініціатив FIM (Люблін, Польща).
Метою круглого столу є створення майданчику для обговорення ходу реформи місцевого самоврядування у Корсунь-Шевченківському районі між представниками органів державної влади, місцевого самоврядування та громадськістю.
До участі у заході були запрошені: представники Корсунь-Шевченківської РДА, депутати Корсунь-Шевченківської районної ради, Корсунь-Шевченківської міської ради, голови, депутатисільських рад, представники засобів масової інформації, громадські активісти та просто зацікавлені громадян.
Учасникам заходу були презентовані результати проекту «Сильні місцеві громади – ключ до успіху реформи місцевого самоврядування» а також окреслено завдання проекту. Серед яких ключовими є: подолання загального скептицизму влади та громадян стосовно один одного, отримання знань та вмінь в питаннях проведення локального аналізу, його зміст та значення. А також щодо механізмів участі громадськості та локального розвитку, що в подальшому дозволить ініціювати дискусію на тему необхідності впровадження реформ як самоврядування так і секторальних та взяття відповідальності за цей процес.
В свою чергу Любов Ропало наголосила на важливості розуміння змісту та значення реформи
місцевого самоврядування на місцях, яка без формування спроможних територіальних громад не матиме сенсу. Слід запам’ятати, що органи місцевого самоврядування мають займатись всім, що можливо а от держава – всім, що необхідно. Проте, саме держава має визначити об’єм, межі повноважень, діяльності місцевого самоврядування через закон. Відзначила, що згідно Перспективного плану формування спроможних територіальних громад області затвердженого урядом у вересні 2015 року в Корсунь-Шевченківському районі пропонується сформувати чотири об’єднані територіальні громади, проте наразі не сформувалась жодна. Прикро, адже на сьогодні місцева представницька влада позбавляє свої громади реальних можливостей розвиватись порівняно з іншими громадами тими, що вже відважились об’єднатись і перейти на прямі міжбюджетні відносини.
В свою чергу Сергій Даниленко, заступник директора Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА виступив з презентацією «Плюси та мінуси реформи місцевого самоврядування. Перспективи децентралізації на Корсуньщині». Особливо звернув увагу на важливість фінансово-економічного обґрунтування процесу об’єднання тих чи інших громад та відповідно подальшого функціонування і розвитку ОТГ.
Особливо цінним в частині практичного досвіду з об'єднання громад був виступ Володимира Міцука, голови сільської ради Білозірської об’єднаної територіальної громади. Саме йому дісталося найбільше запитань від учасників заходу. Він звернув увагу на необхідності активізуватися, якщо місцеві управлінці дійсно бажають розвивати території району. Рекомендував не зациклюватися на ідеї одна ОТГ в межах теперішнього району, бо таким чином ви себе позбавляєте природної тяги конкурувати та розвиватись. Звісно звернув увагу на недоліки реформи а саме відсутність достатнього та вчасного законодавства в цій царині. Наголосив на необхідності сприяти проектній роботі.
Слід відмітити, що голова Білозірської ОТГ Володимир Міцук демонструє прогресивний підхід в управлінні новоствореної громади, залучає іноземних експертів до стратегічного планування її розвитку, активно ділиться досвідом та особливостями вирішення проблем які виникають на початку становлення громади. Багато сільських голів та представників районних державних адміністрацій відвідують громаду з метою отримання консультацій та обміну позитивним досвідом.

В ході заходу учасники жваво обговорили нагальні питання децентралізації, її перспективи і перші результати в Україні та області. Серед питань учасників заходу найбільше крім традиційних питань про освіту, медицину, землі цікавила доля майбутнього Корсунь-Шевченківського району. Вони висловлювались проти його ліквідації, були дезорієнтовані слухами про можливий майбутній районний чи то повітовий центр у м. Звенигородка. Звідки такі з’явились думки не пояснювали. Суттєвого деструктиву в роботу засідання вносили саме депутати районної ради, очевидно побоюючись за своє майбутнє.

Конструктивних обговорень чи пропозицій щодо формування ОТГ на терені району не лунало. Навпаки відчувалась незначна обізнаність та відверта зацікавленість присутніх круглого столу в процесах та ході реформування місцевого самоврядування, спостерігалось неоднозначне розуміння поняття децентралізації. Учасники намагались приводити негативні історичні паралелі на кшталт колективізації на селі у радянський період.

Зійшлися на тому, що необхідно збиратись найближчим часом на подібного формату зустріч.


Любов Ропало

тренер-консультант проекту в Черкаській області




Немає коментарів: