понеділок, 21 березня 2016 р.

Team Europe – нова регіональна ініціатива ЄС

У Харкові та Одесі розпочинається новий проект Представництва Європейського Союзу в Україні під назвою «Team Europe». Ця група експертів, до якої надалі долучатимуться нові учасники, має на меті зміцнити діалог між Україною та ЄС на місцевому рівні, поза Києвом. У кожному з міст Team Europe «перекладатиме» події міста, регіону чи країни в європейський контекст, вестиме дискусію щодо пріоритетних євроінтеграційних реформ, про європейські цінності та допомогу ЄС Україні.

У Харкові на першій зустрічі харківські експерти Team Europe спілкувались про євроінтеграцію як стимулу для необхідних реформ в Україні.

«Наші зустрічі та інформаційні компанії в усіх куточках України засвідчують, що досить слабким є дискурс дебатів про Європу та місце України в ній, про пріоритетні для євроінтеграції реформи, – каже керівник відділу преси та інформації Представництва Євросоюзу в Україні Юргіс Вілчінскас. – Бракує експертів, які могли би розповісти та пояснити це, «покласти» події міста, регіону чи країни в європейський контекст, вести дискусію про реформи, європейські цінності, допомогу ЄС Україні. Нам потрібні так би мовити напівпровідники, які нам місцях могли би декодувати для широкого загалу різноманітні європейські питання».

Юргіс Вілчінскас додає, що подібні інструменти застосовували свого часу в деяких постсоціалістичних країнах під час їхньої інтеграції до ЄС. Заплановано, що згодом проект Team Europe пошириться на інші міста України.

Один із членів харківської команди – Тарас Данько, автор ідеї Kharkiv Going Global, професор Харківського політехнічного інституту. «Нам потрібно застосовувати ланцюжок «інформуй-консультуй-залучай-співробітничай-посилюй спроможність», – каже він. – Важко будувати спільні проекти, якщо люди недостатньо поінформовані, адже виникає брак довіри. Дуже важливо також запустити європейську дискусію таким чином, щоб вона «чіплялися» за внутрішню дискусію, реальні проблеми міста, не була би абстрактною. Тобто, наше завдання я бачу в не просто інформуванні про ЄС чи його відносини з Україною, а також і в генеруванні конструктивних дебатів, обговоренні способів імплементації європейських процесів чи ініціатив у нас. Важливо, щоб до нашої команди та її роботи долучалися інші люди. Так само важливо, аби ми не скотитися до порожньої пропаганди чи компанійщини.

Колумніст порталу «Новое время», блогер та журналіст Андрій Федотов уже має уявлення, які саме питання могли би лежати в основі європейської дискусії. «Громаду Одеси насамперед цікавить, як асоціація з ЄС чи євроінтеграція в цілому допоможе реформувати систему міського водопостачання або проблему відсутності соціального житла, дозволить посилити боротьбу з захистом архітектурної та культурної спадщини міста, екологічну безпеку, – каже він. – Якими можуть бути юридичні, економічні та культурні перспективи для цих напрямків після повноцінного входження в дію асоціації. Звісно, цікавим є вплив асоціації з ЄС на рівень безробіття в регіоні. Що стосується бізнесу, то його насамперед цікавлять позитивні зміни в сферах агропромисловості, торгівлі, інфраструктурні перспективи, туризм. Ну а з молоддю можна говорити пропитання стажувань, культурних і освітніх обмінів, спільних наукових і творчих програм з європейськими університетами, працевлаштування в європейських компаніях, які відкриватимуть свої підприємства в регіоні».

За допомогою Team Europe, Представництво ЄС хоче подолати неправильну традицію, коли діалог відносно фундаментальних для країни та суспільства речей відбувається переважно в столиці. Адже європейське майбутнє та втілення передового європейського досвіду стосуються усієї країни.


Немає коментарів: