четвер, 28 січня 2016 р.

Змінюємо своє ставлення до будинків

З першого липня 2015 року набув чинності закон України № 1565 «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», згідно з цим законом власники квартир протягом року до 1 липня 2016 року повинні визначитись з формою управління. Тобто чи жителі створять ОСББ(об’єднання співвласників багатоквартирного будинку), і самостійно будуть управляти та нести відповідальність за свій будинок, чи укласти договір з управителем. На сьогодні ця тема окутана міфами, через що населенню досить складно прийняти, вірне для себе, рішення. Тож для миколаївців з ініціативи міської ради був проведений семінар з енергозбереження, який дав відповіді не лише яку форму власності обрати, але й як економити на комунальних послугах.

Мабуть не знайдеться в Україні людина яка була задоволена роботою ЖКГ, гроші що місяця
сплачуємо, а ось переважну більшість робот в будинку виконуємо самостійно, від кап ремонту до заміни лампочок. Тож почнемо з того що собою представляє ОСББ - це така собі «Верховна рада» будинку, створена, щоб розпоряджатись під’їздами, підвалами, горищами, стінами та всіма комунікаціями в ньому, але варто пам’ятати,що на вашу приватну власність це не впливає. Ініціатори створення повинни встановити форму власності, ОСББ для цього потрібно зареєструватись. Також важливо пам’ятати,що мешканець будинку це не є власник. Співласником будинку є тільки власники житлових або не житлових приміщень або їх часток які мають на руках правовстановчі документи. Обираючи колегіально(демократично) на загальних зборах голову правління і контрольно - ревізорну комісію, яка слідкуватиме та контролюватиме роботу голови правління. Адже можуть бути випадки зловживання службовим становищем, тож контроль необхідний. Так процедура займе певний проміжок часу, але що у кінцевому результати ви отримаєте: чіткий контроль за фінансами, які будуть витрачені на потреби вашого житлового приміщення, і затишок не лише в квартирі де ви мешкаєте, а в усьому будинку. Відповідальність, та активність без цього не обійтись якщо ви вирішите створити ОСББ. Також однією з значних переваг саме такої форми власності це можливістьприймати участь у грантових програмах. Наприклад, грантова програма надає 50 % коштів, 40 % вам надає міська рада,а десять 10% ви збираєте самотужки і ви зможете чи полагодити дах, чи встановити лічильники або витрати їх на інші потреби будинку.

Якщо все ж таки вирішили укласти договір із управителем. Управителем є фізична-особа підприємець або юридична особа, яка здійснює утримання будинку і прибудинкової території багатоквартирного будинку на підставі договору із співвласниками. Якщо мешканці багатоквартирного будинку до 1 липня 2016 року не визначаться, то будинок буде переданий управителю, якого визначить на конкурсних засадах місцева влада. У такому випадку відповідальності ви майже не несете за будинок, і у вас є з кого вимагати, та кому адресувати претензії, та чи ви будете впевнені, що кошти які ви що місяця сплачуєте управителю йдуть на благоустрій вашого будинку.

Настав час коли українцям слід брати відповідальність на себе. Лінощі залишити на дивані та почати міняти, хоча б будинок. Адже більшість переконана, що моя власність починається за закритими дверима оселі, а все що довкола мене не обходить, але це помилкове твердження , тож починаємо прямо зараз не покладатися  на когось, я робити своє життя комфортним власноруч.

О.Бунтівна.


Немає коментарів: