середу, 2 грудня 2015 р.

Угода про Асоціацію може працювати на громадян

В Україні відкрилась незвичайна школа. За навчаня взялись діючи громадські активісти. Школу дієвих практик ЄС в регіонах України відкрил Інститут європейської політики з Берліна з регіональними партнерами. В нашому регіоні, це - Одеська обласна організація ВГО "Комітет виборців України".
Порядок денний "Асоціації Україна-ЄС" для підготовки та сприяння імплементації Угоди про асоціацію дуже важливий документ. Якщо його будуть втілювати тільки бюрократи з Кабміну, ми ще довго будемо залишатись сірою зоною Європи. Громадянське суспільство України вже знаходиться в такому тонусі, що йому можно доручити не тільки моніторінг дій державних установ, но й більш креативні завдання. Но для цього треба вивчити зміст договору Асоціації Україна-ЄС, засвоїти як втілюються політики в обєднаній Європі, наприклад, політику "мякої сили", та виховувати в українцях відносини добросусідської політики. Хто як не громадськість на це зголоситься?
Для великого світу активних громадян нашої держави є одне важливе завдання. Це виховання ПРОАКТИВНИХ громадян, які не тільки чекають від ЄС візової лібералізації, а вміють проектувати. Що?

Нові проекти для модернізації торгівельних відносин, просуваня торгівельного співробітництва, втілення верховенства права. Якщо ці завдання залишати тільки для держслужбовців - строк невизначенності може ще продовжитись. Громадськість в Україні більш дієва та фокусується не на строках вступу в ЄС, а на позитивних змінах в житті мешканців великої східноевропейської держави. Угода - це великий документ, який "тягне" ще більш амбітні плани реалізації. Роботи вистачить всім. Рухаємось.
Не забуваємо також здійснювати антікорупційні зусилля.
Підготовка громадськіх активістов - експертов у євроінтеграційних процесах триває, та дає надію, що цей "спецназ" оперативно почне впливати на процеси. Народу України конче потрібні не звіти про впровадження, а дії, які унеможливять повернення комунізма.

Вячеслав Головченко.


Немає коментарів: