середу, 8 липня 2015 р.

Сайти влади не всюди відкривають інформацію

Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП) оприлюднив рейтинг інформаційної відкритості 49 сайтів органів влади України обласного рівня та міста Києва. Таке дослідження в Україні було проведено вперше. Його головна мета – визначити чи розміщено на сайтах інформацію, яку органи влади зобов’язані оприлюднювати для громадськості, наскільки повно та доступно представлена наявна інформація про діяльність влади.
«Як показав досвід аналогічного моніторингу центральних органів виконавчої влади, таке дослідження є ефективним інструментом громадського контролю, який стимулює органи влади робити сайти кращими і зручнішими для відвідувачів, якісніше наповнювати їх необхідною інформацією. Тому ми прагнемо, щоб результати нашої роботи стали корисними як для звичайних громадян, так і для влади. Адже, сайт органу влади повинен стати, перш за все, зручним інструментом для користувачів, які, скажімо, хочуть отримати адміністративні послуги. В свою чергу, створення простих і доступних сервісів підвищує рівень довіри громадян до влади» − зауважила Людмила Опришко, медіа-юрист та експерт з моніторингу.



Проведене ІРРП дослідження продемонструвало наступні результати. Середній показник інформаційної вікритості на досліджених веб-сайтах становить:

- 44% для обласних державних адміністрацій та Київської МДА. Відповідно 56% інформації є недоступною;

- 34% − для обласних рад та Київської міськради, що означає, що 66 % інформації громадани не можуть отримати через сайти органів місцевого самоврядування.

Лідером рейтингу серед ОДА є Полтавська обласна державна адміністрація, яка має коефіцієнт відкритості 68,6%, друге місце посіла Дніпропетровська обласна державна адміністрація (66,34%), третє − Рівненська ОДА (60,72%).

Першу сходинку у рейтингу обласних рад посіла Львівська обласна рада, яка має коефіцієнт відкритості – 53,29%; друге місце − Полтавська обласна рада (53,26%), третє – Харківська обласна рада (51,34%).

Серед ОДА сайтів з показником відкритості більше 50% всього 9, а з показником відкритості менше 40% −13. Це означає, що на сайтах більшості обласних державних адміністрацій розміщено навіть не половину інформації, яка передбачена законом, а менше 40%.

Серед обласних рад ці показники значно нижчі. Так, переможці рейтингу тримаються приблизно на одному рівні – вони оприлюднили трохи більше половини (51-53%) інформації від передбаченої законом. На 16 веб-сайтах обласних рад інформація представлена на рівні нижчому за 40%.

Загальний рівень наповнення сайтів ОДА наступною важливою інформацією становить:

1) Відомості про повноваження, делеговані ОДА місцевими радами −27%

2) Декларації про доходи керівника ОДА та його заступників − 37,04%

3) Система обліку публічної інформації − 51,04%

4) Перелік заходів щодо попередження і ліквідації надзвичайних ситуацій в сфері компетенції держоргану − 41,34%

5) Інформація про витрачання бюджетних коштів та володіння, користування, розпорядження державним та комунальним майном − 25,01%

На сайтах обласних рад аналогічна інформація представлена наступним чином:

1) Повноваження, делеговані місцевим державним адміністраціям – 16,69%

2) Декларації про доходи (відомості з декларацій) керівника ради та його заступників − 31,13%

3) Система обліку публічної інформації − 26,94%

4) Відомості про заходи щодо попередження чи ліквідації надзвичайних подій в сфері компетенції ради − 1,8%

5) Інформація про витрачання бюджетних коштів та володіння, користування , розпорядження державним та комунальним майном − 19,68%

6) Проекти рішень ради – 52,31%.

Проводячи моніторинг, експерти ІРРП намагались не тільки виявити реальний стан наповнення інформацією офіційних веб-сайтів, але й допомогти органам влади створити зручні у користуванні веб-ресурси, щоб громадяни могли швидко та легко знайти необхідну інформацію та отримати електронні послуги. Ми переконані в тому, що офіційні сайти повинні стати не лабіринтом для громадянина, а його провідником. В ідеалі: будь-хто з користувачів повинен довіряти сайтам органів влади та отримувати необхідну інформацію та послуги, не виходячи з дому.

Результати моніторингу та діаграми опубліковано на сайті ІРРП. За додатковою інформацією звертайтеся до Людмили Панкратової за телефоном 044 279 41 99 або на адресу pankratovalyudmyla@ukr.net.

Проект «Сприяння прозорості влади: моніторинг відкритості веб-сайтів центральних органів виконавчої влади, судів та місцевих органів влади України» проведено за фінансової підтримки Міністерства зовнішніх справ Чеської Республіки

Інститут розвитку регіональної преси (ІРРП, www.irrp.org.ua) – неприбуткова громадська організація, заснована у серпні 2006 року, яка сприяє розбудові демократичного громадянського суспільства шляхом розвитку професійних, життєздатних та плюралістичних ЗМІ в Україні.


Немає коментарів: