понеділок, 6 липня 2015 р.

Прем’єр-міністр - ви не праві...

Арсеній Яценюк під час програми «10 хвилин із прем’єр-міністром» вказав на близько 4 млрд м3 завищені дані щодо обсягів споживання газу населенням, – стверджує керівник «Публічного аудиту» Максим Гольдарб.

«Прем’єр-міністр під час свого виступу зазначив, що українці споживають 21 млрд м3 газу, через що ми й не вписуємось в обсяги державного видобутку. Проте, за підрахунками громадських аудиторів, ці дані не відповідають дійсності, оскільки реально українці споживають близько 17 млрд кубів газу», – стверджує спеціаліст.

Він пояснює, що в Прогнозному балансі надходження та розподілу природного газу, по-перше, не відображено двократного зменшення норм споживання газу тим, у кого немає лічильників, а це близько мільярда кубів газу.

По-друге, заплановані 6,8 млрд кубів газу на виробництво теплової енергії для населення завищені як мінімум на 1,3 млрд кубів. «Незрозуміло, чому в цьому році урядовці запланували 6,8 млрд кубів, якщо, до прикладу, в 2013 аналогічний показник становив 6,3 млрд кубів, причому це ще й з потребами Криму та на сьогодні частково окупованих територій. Тому реально на виробництво теплової енергії має передбачатися близько 5,5 млрд м3», – вважає керівник «Публічного аудиту».

Крім того, як вказує фахівець, у Прогнозному балансі також не враховано завищення нормативів споживання теплової енергії для населення – з відповідною пропозицією щодо їх зменшення до Кабміну та Мінрегіонбуду вже звернулася НКРЕКП. «Після перегляду застарілих та завищених нормативів цей показник, відповідно, зменшиться щонайменше на 1,5 млрд кубів», – пояснює Максим Гольдарб.

У підсумку, за словами фахівця, внормувавши всі дані, обсяги газу для населення становитимуть близько 17 млрд кубів: 13 млрд – для споживання населенням та 4 млрд – для виробництва теплової енергії.

Крім того, прем’єр під час свого звернення до народу занизив обсяги державного видобутку (він вказав 12 млрд м3, хоча в прогнозному балансі значиться 19,5 млрд) та завищив обсяги приватного (вказав 7 млрд при реальних 3,3 млрд).

Також фахівці «Публічного аудиту» стверджують, що 70-відсоткову ренту було встановлено з порушенням вимог Податкового кодексу України. «Збільшення ренти відбулося посеред бюджетного періоду, тоді як згідно з Податковим кодексом податки та збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року. Крім того, рентна плата є «прихованим податком для населення», який у складі кінцевого тарифу сплачує споживач», – зауважує Максим Гольдарб.

Разом з тим, як стверджує Максим Гольдарб, до Прогнозного балансу було включено виробничо-технологічні потреби (в тому числі втрати) в обсязі 3,352 млрд м3, при тому, що Кабмін не має жодного уявлення про фактичні обсяги – це Уряд запланував з’ясувати до липня наступного року.

«Відклав на потім Уряд і заходи з реформування газового сектору, які потрібно було реалізувати ще до підвищення тарифів. Зокрема, йдеться про з’ясування та формування чіткої й прозорої системи собівартості видобутку блакитного палива дочірніх підприємств НАК «Нафтогаз України»; проведення технічного аудиту на кожному етапі обліку природного газу – під час видобування, транспортування, розподілу й споживання, – що дозволило б контролювати якість і повноту обліку газу, встановити чіткі обсяги втрат. Крім того, перш ніж піднімати тариф для населення від трьох до шести разів, потрібно було забезпечити встановлення лічильників газу й тепла для населення», – зазначає незалежний аудитор.

Максим Гольдарб резюмує, що на сьогодні Уряд не може зважитися на зниження тарифів до адекватних показників насамперед із політичних, а не економічних мотивів. Адже в разі їх зниження дії прем’єр-міністра та його підлеглих можуть потрапити під розгляд Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, представники ГО «Публічний аудит» у складі робочої групи ВР із перевірки обґрунтованості тарифів на житлово-комунальні послуги виявили кричущі розбіжності в газовій документації НАК «Нафтогаз України» щодо витрачання газу у 2013 – 2014 рр., які мають всі ознаки кримінального правопорушення. У звітах компанії за 2014 рік на населення фактично було списано на 4, 446 млрд м3 газу більше, ніж у 2013 році, хоча без Криму та тимчасово окупованих територій цей обсяг мав бути меншим за показники 2013 року.


Джерело : ГО "Публічний аудит"


Немає коментарів: