суботу, 4 липня 2015 р.

У Миколаєві планують створити 10 веломаршрутів

Для популяризації велоруху в Миколаєві планують створити 10 велосипедних маршрутів. Передбачається, що вони будуть складатися з 8 магістральних маршрутів загальною протяжністю понад 50 км та 2 рекреаційних велосипедних маршрутів.

Про це говорили 3 липня, під час презентації проекту міської цільової Програми облаштування та розвитку велосипедної інфраструктури в місті Миколаєві на 2015-2020 років. У заході взяли участь заступники міського голови Валентин Гайдаржи та Євген Шевченко.

Валентин Гайдаржи розповів про те, як розроблявся проект цієї програми:

- Розпорядженням міського голови була створена робоча група. Туди увійшли депутати міської ради, представники громадськості, організації «Альтер-Спорт». Ми попрацювали певний час, розробили проект програми. З вівторка цей проект вивісять на сайт міськради, щоб усі бажаючі мали можливість внести свої пропозиції. Їх розгляне робоча група.

Як зазначив Валентин Васильович, після усіх обговорень затвердити програму повинні депутати міської ради.

Відзначимо, що програма розвитку велоінфраструктури розрахована до 2020 року, а її реалізація повинна початися вже цього року. Пропонується, щоб за цей час на розвитку велосипедної інфраструктури з міського бюджету в цілому виділили близько 40 млн. грн. На ці гроші планують створити 2 рекреаційних та 8 магістральних велосипедних маршрутів, які повинні проходити через все місто. Рекреаційні маршрути повинні з'єднати Велику Корениху і Матвіївку з центром міста.

Веломаршрути будуть проходити найпопулярнішими серед велосипедистів місцями. Вони будуть комбінованими - складатися з велодоріжок та велосмуг.

За словами розробників програми, велосипед - дуже екологічний та економічний вид транспорту. Тому зазначений проект спрямований на популяризацію саме цього двоколісного винаходу людини. Програма, окрім іншого, передбачає установку велосипедних парковок, типовий проект яких вже розроблений. У липні-серпні типовий проект велопарковок буде винесено на розгляд виконкому міськради.

Розробники хочуть, щоб у результаті реалізації програми розвитку велоінфраструктури 5% від усіх перевезень у місті здійснювалося за допомогою велосипеда. Зараз цей показник не перевищує і 1%.


Немає коментарів: