суботу, 6 червня 2015 р.

Шановні колеги! Всі, хто відповідає за становлення нової українськоїжурналістики

Сьогодні, перебуваючи на конгресі Європейської Федерації Журналістів, чітко видно, наскільки ми пішли далі своїх північних сусідів у розвитку свободи слова та цінностей демократичного суспільства. І тому потрібно розуміти, що ми повинні взяти на себе відповідальність за майбутнє не тільки журналістики своєї країни, але й знайти шлях, як допомогти Росії та Білорусі
 Сьогодні ми протистоїмо агітаційній машині  1. Росія нав'язує всьому світу міф про свою велич та могутність, при цьому навіть не розуміючи, що на 100 наступних років закодувала своє населення на злобу та несприйняття. 

Наша сила в точності, об'єктивності та неупередженості. 
Наша сила у розбудові та становленні незалежних вільних медіа . 
Наша перемога у плюралізмі думок та свободі їх висловлення. 

Сьогодні майбутнє України залежить від нової журналістики, яка народилася у незалежній державі, а майбутнє світу залежить від Майбутнього України. Світові мас медіа, світова журналістика ставить перед собою завдання не толерувати з пропагандою. Світ на боці нашої
молодої, але справжньої журналістики. 

Вперше в історії подальша доля цивілізованого людства залежить не від зброї, а від нашої фактичної журналістики. Прямі ефіри здатні боротися з будь яким пересмикуванням. Точність, оперативність, об'єктивність – головні засади сучасної журналістики. Тому кожна людина, яка йде до цієї професії повинні розуміти, що в першу чергу це відповідальністьДо журналістики можуть увійти тільки сильні та мужні люди. Професійні стандарти, професійна етика - ось головні засади нашої діяльності. Ми не зможемо по іншому навести лад. Наше суспільство сьогодні довіряє лише Медіа.  
Нашим завданням на 2015 рік є перехід до філософії засобів масової комунікації (ЗМК). Від інформування населення нам потрібно перейти до якісних комунікацій з читачами, глядачами, слухачами. Засоби масової інформації мають лишитися на минулій ланці розвитку. 
Ми також повинні створити можливість для розвитку інформаційного суспільства. І в цьому процесі сьогодні нам не заважають наші політики. 
Шановні колеги, особливо районної ланки. Від вашої громадянської позиції залежить майбутнє. Під час місцевих виборів боріться за свого читача, а не за думку голови райадміністрації. Ми всі разом повинні виконати функцію громадського контролю за діями влади. 
Колеги з національних медіа, особливо телебачення, допоможіть місцевій пресі та телебаченню стати більш мужніми. Ми повинні навчитися приходити один одному на допомогу так, як це було під час Врадіївських подійякі світ вважає початком Революції гідностіТоді свавіллю правоохоронців була протиставлена солідарність національних та світових медіа. Всі прийшли на поміч, крім районної та регіональної преси. 
Сьогодні нам не треба боятися за свою долю, тому що під час Революції гідності склалося братерство українських і світових медіа. Але дуже важливо дякувати кожному регіональному виданню і телеканалу, який долав тиск режиму
Не можу не відмітити наших мужніх колег з ТАК TV - Вікторію Веселовську, Людмилу Савкову, Тетяну Денисенко, Катерину Бобир. Саме ці мужні журналісти стали на варту свободи слова і під час Майдану, і під час можливої агресії на Південь, і під час війни. Саме вони створили умови для мужніх бійців, волонтерів стати мужніми. Саме завдяки таким прикладам народжується справжня фактична журналістика. 
Ми свідомо повинні відчувати Революцію гідності. Саме така відбувається у наших ЗМІ. Всі, хто хоче перейти на наступний щабель розвимтку, повинні відмовлятися від просто інформування. Свідомо це було вигідно державі, потім олігархам, які навчилися використовувати нас як «медіа кийки». Але це все вчорашній день. Ми маємо нагоду увійти в історію створенням справжніх масових комунікацій. Навчитися працювати з усім відкритим світом. Відчути глобалізацію, як невід'ємну частину життя людства. 
За рік ми можемо або піти по шляху подальшого розвитку, або захлинутися у болоті. Ніхто нас не зрозуміє, якщо ми не скористаємося цим історичним шансом стати частиною Європи. 
Наша армія сьогодні боронить свободу та незалежність нашої Батьківщини. 
Ми, українські журналісти, опинилися на своїй передовій. І цей бій кожного дня в ефірі, на газетних шпальтах, на інформаційних сайтах не менш жорстокий і не менш важливий. 
Такі завдання ми ставимо перед молодими майбутніми журналістами. З таким проханням ми звертаємося до дорослих журналістів. 
Кожен професійний журналіст повинен бути ознайомлений з Етичним кодексом українського журналіста. Без дотримання професійної етики нас ніколи не зрозуміє і не прийме світова журналістська спільнота. 
Ми повинні дбати про розвиток Комісії з журналістської етики. 
Ми повинні знати про свою Незалежну медіа профспілку. 
Ми повинні розуміти, що НСЖУ найбільша журналістська організація в Україні і вся медіа спільнота повинна відчувати солідарність та професійну єдність. 
Сьогодні таку солідарність ми відчуваємо під час Конгресу ЄФЖ. Ми також чули слова підтримки від МФЖ та її президента Джима Бумелли. Весь світ пишається нашою боротьбою. І весь журналістський світ пишається нашим Міжнародним конкурсом шкільних медіа. Україна зробила свій внесок у розвиток людства, створивши унікальне явище. Явище, яке буде і в подальшому розвивати світові тенденції дружби юнкорів. 
Я також вітаю юних кореспондентів, бо від їх громадянської позиції залежить майбутнє. Сьогодні від шкільної та університетської преси залежить, якою буде країна. Мужність набувається ще у молодості. 
Тому вітаю всіх, хто навчається нашій професії. Не слухайтеся тих, хто каже,що нема чому вчитися. Медіа грамотність - це також важливо!
Майбутнє країни залежить від професійності журналістів! 

Зі святом, справжні професійні журналісти України!


З повагою та найкращими побажаннями,
Секретар НСЖУ,
Директор Коледжу преси та телебачення,
Генеральний продюсер ТК ТАК TV
Гліб ГоловченкО


Немає коментарів: