четвер, 30 квітня 2015 р.

ГОЛОВА ДЕРЖКОМТЕЛЕРАДІО УКРАЇНИ НАГОРОДИВ ПЕРЕМОЖЦІВ XVIII МІЖНАРОДНОГОКОНКУРСУ ШКІЛЬНИХ МЕДІА

Голова Держкомтелерадіо України Олег Наливайко нагородив переможців XVIII Міжнародного конкурсу шкільних медіа в номінації «Кращий телерепортаж». Переможцем в цій номінації стали відеоновини «Gaudeamus» Новоград-Волинського колегіуму, м.Новоград-Волинськ, Житимирська обл.
Під час урочистої церемонії нагородження переможців, Олег Наливайко зазначив, що більше всього в цьому заході його вразила блискуча, бездоганна організація цього свята та розумні очі і дуже професійні питання колег-юнкорів. «Ми вчора в ефірі обговорювали, як треба реформувати нашу медіа галузь, враховуючи європейський шлях нашої держави і хтось з колег сказав: «Слухайте, якщо ви зараз негайно не зробите реформи, то завтра ці юнкори, які приїхали в Миколаїв, - вони прийдуть і швиденько всі реформи зроблять». Я кажу: «Ні, я розумію, що серед наших юнкорів тут знаходяться і майбутні зірки тележурналістики, медіа, народні депутати і міністри, але ми не будемо чекати, поки ви підростете і зробите ці реформи». Може ми до кінця року всі ключові реформи зробимо і ви вже прийдете працювати в дійсно європейські медіа». Також Олег Наливайко зазначив, що секретарями НСЖУ, які
взяли участь в Конкурсі, було прийнято рішення звернутися до Європейської Федерації Журналістів з тим, щоб вона увійшла співорганізатором цього заходу. «Ми вважаємо, що він повністю відповідає європейським прагненням і повністю відповідає європейській організації», - підкресли голова Держкомтелерадіо України Олег Наливайко.
24 квітня в Миколаєві були нагороджені 26 переможців в 20 номінаціях XVIIIМіжнародного конкурсу шкільних медіа. Кращим медіа XVIII  Міжнародного конкурсу шкільних медіа” став Комунальний заклад "Середня загальноосвітня школа № 44 м. Дніпродзержинська", Дніпропетровська обл.,  газета "Вітамін-44"
Всього участь у конкурсі взяли 1675 конкурсних робіт з різних областей України та інших країн.
За 18 років проведення конкурсу в архівах накопичено понад 27 тисяч робіт. Серед них: стінні, друковані, електронні видання, телевізійні сюжети, радіопередачі, тисячі фотознімків з України, Болгарії, Польщі, Грузії, Молдови, Греції, Росії, Білорусії та інших країн світу.
Близько 70 тисяч учнів, які навчаються в школах і гімназіях, колегіумах і ліцеях, вечірніх школах і школах-інтернатах, у позашкільних та професійно-технічних навчальних закладах України та інших держав, стали членами редколегій власних видань, теле-, фото- і радіоматеріалів.
За 18 років проведення Міжнародного конкурсу шкільних медіа звання КРАЩОГО отримали 408 робіт активних юнкорів.
Організатори  Конкурсу: Національна спілка журналістів України, Національна академія педагогічних наук України, Асоціація молодіжної преси України та Коледж преси та телебачення. 
Привітати кращих юнкорів України до Миколаєва приїхали Наливайко Олег – голова Держкомтелерадіо України, Шлапак Роман - керівник спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні», Бухтатий Олександр – секретар Національної спілки журналістів України, головний консультант Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України, Погорєлов Олексій – генеральний директор Української Асоціації видавців періодичної преси, Рєпкова Тетяна - експерт Ради Європи, засновник Клубу медіа менеджерів (Париж), Котюжинська Тетяна – президент Асоціації медіа-юристів України, секретар Національної спілки журналістів України, Скиба Павло – представник компанії Google в Україні, а також численні журналісти національних та регіональних медіа. 
«Ми повинні зрозуміти, що XVIII Міжнародний конкурс шкільних медіа є найбільшою подією юнкорівського руху і Національна спілка журналістів України, Національна Академія педагогічних наук України, Асоціація молодіжної преси України, Коледж преси та телебачення та місто Миколаїв сьогодні дійсно готують величезний захід, який буде в квітні місяці. Чому важливо? Тому що треба  чітко зрозуміти, що традиція – перш за все. Змінюються уряди, змінюються кольори, а залишаються засоби масової комунікації і залишається журналістика. Ми повинні розуміти, що засоби масової комунікації від перших книжок до сучасного Інтернету, були і будуть завжди.  І це світова тенденція - з одного боку. З іншого боку, - країна як ніколи цього року стала частиною світових міжнародних інформаційних процесів. Українські юнкори, юнкори іноземні, дорослі журналісти, політики, дипломати, які приїдуть до Миколаєва в ці дні, - вони якраз будуть доводити, що Україна стає частиною світових інформаційних процесів. Ми з інформаційного селища нарешті стаємо справжньою  інформаційною столицею. Це наше завдання для міста Миколаєва, це наше завдання для України.  Я маю надію, що ми будемо учасниками процесу адоптації України до світових інформаційних процесів. Нажаль цього року серед конкурсантів немає жодної заявки з Луганської області та АР Крим, але сподіваємося, що наступного разу вони обов’язково візьмуть участь у Конкурсі та отримають заслужені нагороди», - зазначає Гліб Головченко, директор Коледжу преси та телебачення, секретар НСЖУ, президент Міжнародного конкурсу шкільних медіа.
Міжнародний конкурс шкільних медіа є єдиними міжнародним конкурсом для юнкорів, який підтримують Національна спілка журналістів України та Національна академія педагогічних наук України. Як відзначає президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, конкурс не просто робить галузь освіти більш відкритою, але й сприяє активному впровадженню медіа освіти в Україні. «Кількість інформації, які отримують українці, з кожним днем зростає. Тому дуже важливо, щоб наші громадяни мали змогу її аналізувати. В цьому їм може допомогти медіа освіта. Школярі, які роблять шкільні медіа, вже сьогодні можуть відокремити факти від коментарів, правду від вигаданого. Таким чином у нас не просто зростає кількість потенційно якісних журналістів, у нас зростає кількість якісних глядачів, слухачів, читачів», - говорить президент НАПН України Василь Кремень.
За традицією напередодні оголошення та нагородження кращих юнкорів, для юних журналістів відбувся VІI Міжнародний юнкорівський зльот «Засоби масової комунікації сьогодні і завтра». В рамках зльоту майстер-класи для юнкорів провели Шлапак Роман – керівник спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні» на тему «Рада Європи – провідна організація з захисту прав людини на континенті», Рєпкова Тетяна - експерт Ради Європи, засновник Клубу медіа менеджерів ( Париж) на тему «Якою повинна бути сучасна журналістика?», секретар НСЖУ Костянтин Григоренко з темою «Місцева преса в Інтернеті», секретар НСЖУ Олександр Бухтатий з темою «Шкільна газета як крок до розуміння свободи слова або мій перший досвід спілкування з СБУ»секретар НСЖУ Валерій Горобець з темою «Цікава газета навіть в маленькій школі», Скиба Павло – представник компанії Google в Україні з темою «Google Apps».
Для керівників юнкорівських об’єднань відбулася ІІІ Науково-педагогічна конференція «Медіа освіта та інформаційне суспільство» на якій виступили Наливайко Олег – голова Держкомтелерадіо України, Бухтатий Олександр - секретар Національної спілки журналістів України, головний консультант Головного департаменту інформаційної політики Адміністрації Президента України, Головченко Гліб - президент Міжнародного конкурсу шкільних медіа, секретар Національної спілки журналістів України, Рєпкова Тетяна - експерт Ради Європи, засновник Клубу медіа менеджерів ( Париж), Шлапак Роман - керівник спільної програми Європейського Союзу та Ради Європи «Зміцнення інформаційного суспільства в Україні» та інші експерти в галузі медіа.
Директор Миколаївського тепловозоремонтного заводу В’ячеслав Сімченко разом із героїчними кіборгами з 79-ї окремої аеромобільної бригади представив юнкорам та гостям унікальну виставку Сергія Лойко «Пекельний аеропорт».
Завершився візит юнкорів до Миколаєва традиційною посадкою дерев на Алеї пам’яті журналістів, що загинули під час виконання службових обов’язків та візитом до кращого в Україні Миколаївського зоопарку. 
х х х  



Немає коментарів: