понеділок, 16 березня 2015 р.

Енергетична незалежність України

Основа енергетичної незалежності України - це стабільність і доступність постачання газу і теплової енергії. Та чи достатньо стабільним є енергетичний сектор у нинішньому вигляді і чому потрібно змінювати сектор постачання газу і теплової енергії ? На ці питання дав відповіді старший консультант з питань енергетики Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку, доктор економікм Борис Додонов під час семінару-тренінгу в Одесі.
 «Енергетичний сектор є джерелом найбільших проблем у економіці. Він може стати навпаки потенційним джерелом економічного зростання і в кінцевому рахунку Україна може забезпечити себе газом за рахунок власного видобутку. Але для цього звичайно необхідно провести реформи. Сьогодні населення сплачує лише 17% ринкової ціни на газ. У результаті підприємства «Укргазвидобування» не мають ресурсів для інвестицій у видобуток газу, а населення позбавлене стимулів до енергоефективності і енергозаощадження».
Викривлене ціноутворення призводить до значних втрат для економіки, підриває енергетичну безпеку України і здебільшого йде на користь забезпеченному, а не соціально вразливому населенню.



Борис Додонов, старший консультант з питань енергетики Міжнародного Банку Реконструкції та Розвитку, доктор економіки: «Ціни на ернергоресурси впливають фактично на кожне домогосподарство. У 2015 році перше підвищення може не бути ще остаточним. Можливо населення також чекають зміни. Друге підвищення тарифів заплановано на кінець 2015 або на початок 2016. Загалом угодою України з МВФ передбачено, що тарифи на газ та тепло будуть доведені до ринкового рівня вже у 2017 році. Голова Нацбанку пані Гонтарєва на конференції заявила, що тарифи на тепло для населення будуть підвищені на 67% найближчим часом , а тарифи на газ будуть залежати від різних груп споживачів. Підвищення буде різним, але максимальне може сягнути 280%»

На думку експерта, Комплексне впровадження тарифної реформи - це єдиний можливий шлях оздоровлення економіки, забезпечення зростання та енергетичної незалежності України.

«Необхідно зараз вже впроваджувати реформи і уряд погодився з тим, що у 2017 році ціна на газ для населення буде підвищена до ринкового рівня. При цьому енерговитрати є одною з головних складових витрат фактично в кожному домогосподарстві. Для зниження втрат у добробуті необхідно забезпечити ефективно соціальний захист населення. В першу чергу тих, хто його найбільше потребує - це соціально вразливі верстви населення. Для цього необхідно підвищити ефективність надання субсидій зараз і паралельно впроваджувати заходи підвищення енергоефективності».
В.Ніколаева.


Немає коментарів: