середу, 7 січня 2015 р.

Рахуємо гроші громади

Децентралізація, якою приваблюють та лякають громаду політики, в цьому році може стати дійсністю. Але без грошей в бюджеті - це буде черговим косметичним штрихом на ледь живому тлі громадських фінансів.
Потрібно навчитись рахувати ці самі, гроші громади. Основне завдання самоврядного управління: раціональне використання потенціалу територіі муніципального утворення, поліпшення якості життя населення, створення та розвиток соціальної інфраструктури. Як?
Ощадливо.
Фінансова система у місті повинна бути ефективною. Як?
Її потрібно системно контролювати. Є така система оцінювання місцевих фінансів - бенчмаркінг, мета якої визначення переваг і слабких місць кожного міста та пошук можливих напрямів змін на прикладі найкращих практик. Предметом бенчмаркінгу мають бути винятково керовані показники. Непотрібно "голосити" коли ціни на проїзд в маршрутках
"рвуть у гору", зупинити це можливо коли системно, та постійно контролювати процеси транспортного забезпечення міста, яке має більш 200 км2 площі. Оцінювання може проводити незалежна від виконкому та перевізників команда складена з небайдужих громадян. Це приклад, але він дає можливість зрозуміти: якщо свідомі громадяни не почнут контролювати бюджет міст, його надходження, та зокрема власні доходи, збіри, та трансферти інших бюджетів, дивіденди від акцій комунальних підприємств, грошей НЕ БУДЕ!
Чому?
Видаткі мають властивості "маскувати" інтереси численних службовців місцевого самоврядування. Зокрема, закупівлі, навіть через тендери проходять дуже непрозоре, вкрай неефективно, бо нема контроля громади (прокурори - мають свій зиск)!
Чому міста Західної Европи змінюються? Бо гроші міста заробляють, дуже ощадливо витрачають, а політики не торгують державними та місцевими інтересами, а служать своїм виборцям. Де ж ви бачили українських службовців, які не відриваються від інтересів громади?!
Так що 2015-й рік має пройти під знаком оцінювання системи місцевих фінансів у містах України.
І не потрібно знов "звалювати" на журналістів це громадське завдання - питання контролю бюджетів - громадськість не повинна "делегувати".  Як у всьому цивілізованому світі - контролювати дії чиновників, які самостійно розпоряджаються грошіма громад, самими громадянами - запобіжник корупції.
В.Головченко.



Немає коментарів: