суботу, 20 грудня 2014 р.

6 запитань та відповідей щодо "Януковича в Гаазі"

6 запитань від українських громадян, коли вони чують словосполучення "Януковича в Гаагу":

1. Які повноваження Міжнародного кримінального суду (МКС)?

МКС є постійною судовою інстанцією з юрисдикцією над особами, які вчинили найжорстокіші порушення прав людини та гуманітарного права, зокрема, злочин геноциду, злочини проти людства, воєнні злочини, злочин агресії. Суд в жодному разі не підміняє собою національну судову систему, адже діє за принципом комплементарності. МКС відкриває провадження тоді, коли держава не бажає або не здатна провести розслідування чи порушити кримінальне провадження належним чином. До речі, правильна назва суду - Міжнародний кримінальний суд. Усі інші назви, які зустрічаються у повсякденному житті, як-от, Гаазький трибунал, Міжнародний суд в Гаазі і т.д. є власною словотворчістю.

2. Чи є Україна учасницею Міжнародного кримінального суду?

Ні, Україна не є учасницею МКС, оскільки вона не ратифікувала Римський статут.

3. Що потрібно для ратифікації Римського статуту?

У 2001 році Верховна Рада не змогла ратифікувати вже підписаний від імені України Римський статут через Висновок Конституційного Суду України від 11 липня 2001 року № 3-в/2001. Відповідно до нього, ратифікації Статуту має передувати внесення парламентом змін до статті 124 Конституції України. А якщо бути конкретним, то ось цього одного речення: “Україна може визнати юрисдикцію Міжнародного кримінального суду на умовах, передбачених Римським статутом Міжнародного кримінального суду.”

4. Чому тоді МКС почав вивчати “справи Євромайдану”?

25 лютого 2014 року Верховна Рада України ухвалила Заяву до Міжнародного кримінального суду про визнання Україною юрисдикції міжнародного кримінального суду щодо скоєння злочинів проти людяності вищими посадовими особами держави, які призвели до особливо тяжких наслідків та масового вбивства українських громадян під час мирних акцій протестів у період з 21 листопада 2013 року по 22 лютого 2014 року. Такого роду Декларація для разового визнання юрисдикції МКС допускається відповідно до пункту 2 статті 11 та пунктів 2, 3 статті 12 Римського статуту.

5. На якій стадії знаходиться “справа Євромайдану” в МКС?

17 квітня 2014 Декларація була подана в Секретаріат МКС. Прокурор МКС 25 квітня 2014 року відкрив попереднє вивчення даної справи для з’ясування, чи підпадає вона під юрисдикцію МКС, та чи дотримується принцип комплементарності. Наразі триває офіційна комунікація між МКС та Україною. У листопаді цього року делегація МКС приїздила до Києва для вивчення справи на місці.

6. Чи передала Україна матеріали до МКС?


Відразу після прийняття рішення про попереднє вивчення справи офіційну комунікацію із МКС розпочала неформальна група правозахисних організацій та ініціатив. Представники групи за підтримки Програмної ініціативи МФВ “Права людини та правосуддя” підготували матеріали для суду. Редактором першого подання у липні 2014 року виступила координаторка Євромайдан SOSОлександра Матвійчук. На той час в МКС ще не було жодних офіційних матеріалів від державних органів України.

На даний час МКС вивчає документи, які були отримані від Генеральної прокуратури України. 13 листопада 2014 року 13 правозахисних організацій та ініціатив утворили Коаліцію громадських організацій та ініціатив по боротьбі з безкарністю злочинів проти людяності. Кожен із членів Коаліції підготував окремі розділи або надав матеріали для другого подання до МКС. Редакторами другого подання від громадськості виступають координаторка Євромайдан SOS Olexandra Matviychuk, один із адвокатів Небесної сотні Pavel Dykan та правозахисник Volodymyr Yavorskyy.

Євромайдан SOS


Немає коментарів: