середу, 22 жовтня 2014 р.

«ПАРЛАМЕНТ ДЛЯ РЕФОРМ» - громадськість висуває нові правила тапріоритети роботи Верховної Ради України

За тиждень до дочасних парламентських виборів Громадська ініціатива «Реанімаційний Пакет Реформ» та Рух ЧЕСНО підбили підсумки політичного діалогу та презентували власні пропозиції щодо правил роботи та нагального порядку денного реформування країни для майбутнього парламенту. Активісти закликали представників 8 демократичних проєвропейських партій, що беруть участь у виборах, обговорити шляхи впровадження реформ та започаткування нової політичної культури.

ХТО ЙДЕ ДО ПАРЛАМЕНТУ

Рух ЧЕСНО дослідив «прозорість» політичних партій, що мають шанси пройти до наступного парламенту, щодо доступності автобіографій та декларацій кандидатів, а також річних фінансових звітів партій та інформації про фінансування передвиборчих кампаній. Попри відсутність законодавчих вимог, «крок» назустріч вимогам громадськості зробили 12 з 29 партій, які зареєстрували виборчі списки, бодай частково розкривши інформацію про себе на офіційних сайтах або надавши інформацію активістам ЧЕСНО. На сайтах решти політичних сил розміщено, в кращому випадку, детальну інформацію лише про їх лідерів.

«Ми вітаємо прогрес щодо прозорості партій, які ще під час Революції Гідності пообіцяли змінити правила української політики на краще. Водночас вважаємо, що приховування автобіографій, декларацій та фінансових звітів партій під приводом зайнятості у виборчій кампанії є неприпустимими для тих політичних сил, які позиціонують себе проєвропейські налаштованими, - зазначила координатор Руху ЧЕСНО Інна Борзило. – Ми маємо започаткувати в Україні нову політичну культуру партійної прозорості та готовності до діалогу з виборцями. Інакше відновити довіру до влади буде вкрай складно».

Станом на 16 жовтня, до найбільш прозорих політичних сил можна віднести відносно «старі» партії – «Громадянську позицію», «Блок Петра Порошенка» та «Батьківщину», а також нові для парламенту політичні сили – Об’єднання «Самопоміч» та партію «Сила людей». Водночас, про фінансування та кандидатів від «Народного Фронту» та Радикальної партії Олега Ляшка, що мають високі шанси потрапити до парламенту, відомо край мало інформації.

Також Рух ЧЕСНО виявив 134 «голосувальників за диктатуру»* , які балотуються до наступної Верховної Ради, з них 42 – від партій та 92 – самовисуванців. Більше 127 фігурантів антикорупційних розслідувань претендують на місце у парламенті як самовисуванці, або за підтримки партій. Детальніше про дослідження ЧЕСНО дивіться в інфографіці на сайті www.chesno.org.

ПЕРШОЧЕРГОВІ ЗАВДАННЯ ПАРЛАМЕНТУ VIII СКЛИКАННЯ

У вересні активісти РПР підготували та презентували для вивчення політичним силам «Дорожню карту реформ» - своєрідну збірку програмних документів з реформування найважливіших галузей. Підписами під Меморандумом представники провідних політичних сил засвідчили свою готовність до співпраці в рамках запропонованих реформ у парламенті наступного скликання.

«Політики повинні продемонструвати довгостроковий план реформ. Якщо у них немає свого плану, то ми їм готові допомогти. Нехай беруть «Дорожню карту» і впроваджують реформи», - зазначає експерт РПР Тарас Шевченко.

Наразі експерти РПР виокремлюють 11 пріоритетних законопроектів в рамках Угоди з ЄС, що мають бути ухваленими протягом першого місяця роботи Верховної Ради України VIII скликання. На деяких з них наголосив Олексій Хмара, експерт групи РПР з питань антикорупційної реформи, виконавчий директор Transparency International Україна: «У нас досі не реформовані суди та міліція. Тож новий парламент має підтримати нову версію закону про судоустрій, а також законопроект про поліцію. Їх розробили експерти РПР, вони на столах політиків, ми чекаємо результативних голосувань. І ми не можемо чекати роками під приводом, що має закінчитися війна, випасти сніг чи Україну приймуть в Євросоюз. Гальмування в медіа реформі тому яскравий приклад. Нам потрібен парламент для реформ»

Також до першочергових, на думку РПР, відносяться законопроекти щодо виборів народних депутатів України, місцеві вибори, Кабінет міністрів України, центральні органи виконавчої влади, державну службу, децентралізацію та ін. Дивіться детальну інформацію на сайті http://platforma-reform.org/.

Нагадаємо, протягом останніх 6 місяців роботи чинного парламенту було ухвалено 17 прогресивних законів, до розробки яких долучились експерти РПР.


Немає коментарів: