понеділок, 7 липня 2014 р.

Британські кінематографісти їдуть на ОМКФ

З 11 по 19 липня пройде П’ятий Одеський Міжнародний кінофестиваль. Кінематографістів та кіноманів чекає насичена конкурсна програма, численні майстер-класи, зустрічі та багато іншого. Вкотре серед учасників фестивалю глядачі побачать багатьох представників британської кіносфери:

12 липня за підтримки Британської Ради традиційно відбудеться кінопоказ на Потьомкінських сходах у супроводі симфонічного оркестру – усі бажаючі зможуть переглянути фільм Альфреда Хічкока «Шантаж».

«Шантаж» посів особливе місце в творчості режисера та всього британського кінематографу, ставши першим повнометражним звуковим фільмом, створеним у Сполученому Королівстві. На фестивалі буде продемонстрована менш відома - німа - версія стрічки, оригінальна плівка якої була відновлена національним архівом British Film Institute. Кінопоказ на Потьомкінських сходах особисто представить головний куратор архіву BFIРобін Бейкер. Вхід вільний.


Журі міжнародного конкурсу очолить відомий британський режисер, продюсер та сценарист Пітер Веббер, який прославився фільмом «Дівчина з перловою сережкою» із Скарлетт Йоханссон та Коліном Фертом у головних ролях. Картина отримала свого часу три номінації на премію «Оскар», дві номінації «Золотий глобус» та 10 номінацій Британської академії.

Також у рамках програми кінофестивалю буде представлена міні-ретроспектива Стівена Фрірза - одного з найяскравіших та знакових режисерів Великої Британії. Глядачам добре відомі його фільми «Королева», «Небезпечні зв’язки», а також нещодавня робота - «Філомена», що здобула 9 нагород на Венеціанському кінофестивалі та численні номінації на інших фестивалях. Кінематографіст неодноразово удостоювався найпрестижніших кіно-нагород: призів Берлінського і Венеціанського кінофестивалів, премії «Гойя» і «Сезар», а також номінувався на «Оскар», «Золотий глобус» і «Золоту пальмову гілку» Канн. Почесний гість такожпроведе майстер-клас для студентів Літньої кіношколи, а на урочистій церемонії відкриття буде нагороджений премією «золотий Дюк» за внесок у кіномистецтво.

Лектором Літньої кіношколи стане британський продюсер лорд Девід Паттнем. Фільми, над якими він працював, отримали 10 нагород «Оскар» та 25 премій BAFTA та «Золоту пальмову гілку» Каннського кінофестивалю.

Британська Рада здійснює постійну підтримку ОМКФ та сприяє налагодженню зв’язків між українськими та британськими культурними організаціями.


Немає коментарів: