вівторок, 22 липня 2014 р.

Мобільні оператори не можуть домовитися про впровадження 3G

Під час переговорів для напрацювання спільної позиції щодо впровадження 3G/4G виявилося, що гравці ринку не спроможні подолати розбіжності щодо порядку запровадження в Україні технологій 3G та 4G зв’язку.
Ці розбіжності стосуються принципів втілення технологічної нейтральності та рефармінгу частот. Експерти РПР сподіваються, що оператори все ж таки зможуть домовитись та підписати Меморандум, який, по суті, став би дорожньою картою вирішення проблеми.
Днями під егідою НКРЗІ відбувся Круглий стіл за темою: «Проблемні питання розвитку ринку телекомунікацій в Україні». В рамках обговорення питань впровадження 3G та 4G в Україні виступив Олексій Анікін, головний менеджер робочої групи 3,4G Реанімаційного пакету реформ. Під час виступу було зазначено, що попри багаторічні обговорення, консультації, семінари, рішення профільних органів та комітетів, питання впровадження сучасних технологій зв’язку не вирішується вже понад 10 років.
Між тим збитки (або недоотримані прибутки) економіки держави та локальних бізнесів порівняні за своїм масштабом зі шкодою, яку завдає корупція в Україні.
Відтак, група 3,4G РПР, до складу якої увійшли незалежні галузеві експерти та представники громадськості, задля вирішення питання впровадження 3G та 4G в Україні вирішила зібрати за круглим столом операторів-лідерів українського ринку телекомунікацій з метою узгодження
єдиною позиції щодо стратегії розвитку сучасних технологій зв’язку в Україні.
Результатом взаємодії групи з операторами став проект Меморандуму про досягнення домовленостей між операторами телекомунікацій та «Робочою групою з 3G та 4G» РПР.
Водночас, в процесі узгодження спільної позиції операторів з’ясувалося, що вони не спроможні подолати розбіжності щодо порядку запровадження в Україні технологій 3G та 4G зв’язку. Ці розбіжності стосуються принципів втілення технологічної нейтральності та рефармінгу частот. Експерти РПР сподівються, що оператори все ж таки зможуть домовитись та підписати Меморандум, який, по суті, став би дорожньою картою вирішення проблеми. Водночас, якщо цього найближчим часом не відбудеться, РПР оприлюднить текст запропонованого Меморандуму та принципові позиції сторін з проблемних питань.

Між тим група 3,4G РПР тісно співпрацює з Адміністрацією Президента, Урядом, ВР України, поставивши перед собою за мету забезпечення остаточного вирішення питання запровадження розвитку в Україні сучасних технологій зв’язку до кінця поточного року. У контексті цієї співпраці експертами групи було запропоновано план з впровадження сучасних технологій телекомунікацій, основні положення якого передбачають наступне:

1 - Для видачі ліцензій на 3G у смугах радіочастот 1920-1935 МГц, 1950-1980 МГц, 2110-2125 МГц, 2140-2170 МГц для впровадження радіотехнології UMTS:

Ø на найближчому засіданні Уряду затвердити постанову про зміни до Постанови Кабінету міністрів України №993 «Про затвердження Порядку залучення додаткових позабюджетних коштів для проведення конверсії радіочастотного ресурсу України в смугах радіочастот загального користування» від 1 серпня 2007 р., підготовлену відповідно до рішення НКРЗІ №324 від 27.05.2014.

Ø Міністерству оборони України до 25.07.2014 забезпечити надання до НКРЗІ вичерпної та обґрунтованої інформації щодо обсягів фінансування та етапності проведення конверсії радіочастот в зазначених діапазонах.

Ø НКРЗІ відповідно до рішення №452 від 08.07.2014 забезпечити розробку умов тендерів на отримання ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України в смугах радіочастот 1920–1935/2110–2125 МГц, 1950–1965/2140–2155 МГц,1965–1980/2155–2170 МГц, затвердити їх та не пізніше 04.08.2014 оголосити тендер на отримання ліцензій.

Ø КМУ передбачити у фінансовому плані УДЦР на 2014 рік 200 млн. грн. на потреби модернізації військових під конверсію у зазначених смугах

2 - Для впровадження 4G в діапазонах радіочастот від 700 МГц до 5000 МГц:
Ø Підготувати та внести зміни до законодавства України про телекомунікації, радіочастотний ресурс та ліцензування з метою запровадження технологічної нейтральності та рефармінгу радіочастотного ресурсу
Ø Підготувати та внести зміни в Постанову КМУ від 9 червня 2006 р. N 815 Про затвердження Плану використання радіочастотного ресурсу України для смуг, які наразі використовуються для інших технологій, але можуть бути використані для запровадження LTE (4G) та інших новітніх технологій.
Ø Адміністрації зв’язку та НКРЗІ забезпечити проведення науково-технічних досліджень щодо електромагнітної сумісності для смуг 900 МГЦ та 1800 МГц
Ø У відповідності до запроваджених у законодавстві змін провести рефармінг частот у смугах 900 МГЦ та 1800 МГц

3 - Публічний контроль за виконанням пунктів 1 та 2 з метою забезпечення прозорого та недискримінаційного підходу під час їх виконання залишити за робочою групою 3,4G Реанімаційного Пакету Реформ, до складу якої входять незалежні експерти галузі телекомунікацій.

Експерти групи 3,4G РПР заявляють, що група відкрита до співпраці з регулятором, профільними органами виконавчої влади, незалежними експертами.
Зі свого боку Голова НКРЗІ Семенченко Андрій Іванович запросив представників групи увійти до складу громадської комісії при держрегуляторі з розробки умов та проведення тендерів на отримання ліцензій на користування радіочастотним ресурсом для впровадження 3G в України.

Світовою практикою підтверджено:
- 1000 користувачів широкосмугового Інтернету створюють 88 нових робочих місць
- збільшення проникнення широкосмугового Інтернету на 10% підвищує ВВП на 1%
- підвищення швидкості широкосмугового Інтернету вдвічі збільшує ВВП на 0,3%

Автор : Центр UA, Реанімаційний Пакет Реформ




Немає коментарів: