пʼятницю, 4 квітня 2014 р.

Люстрація в Україні має стати справедливістю без помсти

Після пережитого за останні 4 місяці Україна має знайти власний шлях очищення та має нарешті розпочати масштабну люстрацію. Ключ до мирного співіснування та успішного перехідного процесу полягає у становленні рівноваги в забезпеченні справедливості без помсти, - нагадують закордонні експерти. Демократична держава, здійснюючи люстрацію, повинна застосовувати процесуальні засоби демократичної держави.
Україна. Люстраційні ініціативи
На сьогоднішній день підготовлено вже три законопроекти про люстрацію в Україні. Одну концепцію розробила Гельсінська спілка з прав людини (Закон України «Про люстрацію в Україні»), друга концепція представлена та уже зареєстрована партією "Свобода" (Проект Закону про проведення люстрації в Україні від 26.03.2014), третій проект представлений групою юристів-волонтерів, які захищали людей під час Майдану та розуміють, наскільки важливо провести люстрацію в судовій системі.
Проте, за словами Єгора Соболєва, за місяць офіційною владою не зроблено жодного кроку для того, щоб підтримати ці ініціативи. "Люстраційний комітет далі залишається громадською ініціативою і всі ми діємо на волонтерських засадах… . 
Закон про початок очищення системи правосуддя (авт. - йдеться про Проект Закону про відновлення довіри до судової системи України) - Закон про звільнення усіх ключових центрів неправосуддя в Україні - від Вищої ради юстиції і до заступників голів усіх суддів, так само з величезними боями був зупинений в Парламенті буквально минулого тижня. 14 голосів не вистачило для його ухвалення, при чому, ці 14 голосів могли б дати фракції правлячої коаліції – Батьківщина, Удар і Свобода, якби всі їх депутати прийшли до Парламенту і проголосували. Звісно, за закон не дали жодного голосу Партія регіонів, Комуністична партія і група з красивою назвою, яка очолюється Анатолієм Кінахом. Саме ці парламентарі несуть відповідальність за те, що в їх парламенті процес очищення влади не почався", - зазначив Єгор Соболєв.

Висновки експертів Ради Європи щодо законопроекту 4378-1 про відновлення довіри до суддів.











сообщение Реанімаційний пакет реформ.
2 квітня адвокати та експерти з права, що працювали у робочій групі Люстраційного комітету, представили свій спільний текст законопроекту Про люстрацію в Україні. Основу цієї групи склали, зокрема Тетяна Козаченко, Євген Шевченко, Валентина Теличенко та Євген Жеребецький. Пропозиції та зауваження до тексту законопроекту автори просять надсилати на скриньку LL2014ua@gmail.com.




Допис by Єгор Соболєв.



1 коментар:

  1. Треба люструвати не тільки суддів, але й інших чиновників, особливо керівників державних установ ( або їх підрозділів), які , користуючись розпорядженнями влади Януковича про псевдоліквідації держустанов, звільняли з роботи чесних та принципових працівників, котрі намагалися боротися з корупцією, припиняти фінансові махінації та розкрадання бюджетних коштів.

    ВідповістиВидалити