неділю, 29 вересня 2013 р.

Хакатон у Вінницi

19 та 20 жовтня у місті Вінниця відбудеться хакатон - змагання між програмістами зі всієї України у форматі марафону. Програмні розробки, які стануть результатами цього турніру IT-шників, зможуть застосовуватися і в інших містах. Нині триває реєстрація окремих учасників та команд.

Цьогоріч Вінницька міськрада спільно з громадською організацією «Подільська агенція регіонального розвитку» за підтримки Представництва Євросоюзу розпочали реалізацію пілотного проекту «Українське прозоре місто». Він передбачає створення, тестування та впровадження моделі Прозорого міста, заснованої на ІТ-рішеннях для покращення on-line доступу до інформації про місцеве самоврядування, адміністративних послуг та інших важливих муніципальних функцій. Після впровадження у Вінниці проект планується поширити в інших містах України. Цій корисній темі присвячене і жовтневе змагання програмістів.

Вінниця вперше прийматиме змагання програмістів з усієї України у форматі так званого хакатону (англ. hackathon, від hacker – хакер та marathon - марафон). Це захід, під час якого фахівці у сфері розробки програмного забезпечення інтенсивно і згуртовано спільно працюють над розв'язанням якоїсь проблеми або створенням нового додатку чи сервісу. У Вінниці вони працюватимуть над міською тематикою, що допоможе вирішити певні проблеми, характерні для різних міст.

Командні змагання між програмістами триватимуть протягом двох днів. За добу учасникам необхідно буде розробити веб-сервіс та мобільний додаток, які дозволять жителям міст отримувати актуальну інформацію безпосередньо на свої смартфони.

Кожна команда, яка складатиметься максимум з 4 чоловік, працюватиме над реалізацією власної ідеї, або партнери хакатону, організатори та представники мерії, нададуть список актуальних проблем міста і ресурси для їх вирішення. Проекти повинні бути присвячені проблематиці саме Вінниці.

Критерії оцінювання: відповідність тематиці змагань, ступінь реалізації проекту, його технологічна складність та дизайн. Платформа, на якій розроблятиметься проект, значення не має. Однак перевага буде надаватися мобільним додаткам або клієнт-серверним рішенням. На змагання будуть запрошені ментори (досвідчені наставники), які протягом будуть допомагати командам як щодо технічних питань, так і щодо ідей та їх реалізації.
Якщо хтось бажає взяти участь у заході, але не має команди, то можна подати заявку як незалежний учасник і приєднатися до однієї з команд. Реєстрація відбувається на сайті. Формат хакатону (24 години роботи над проектом у режимі нон-стоп) дозволяє ІТ-спеціалістам спробувати свої сили в екстремальних умовах, отримати консультації визнаних спеціалістів та просто корисно і цікаво провести час в компанії інших учасників, - розповідає співорганізатор хакатону, керівник DevRain Solutions Олександр Краковецький. - Ми вже провели декілька хакатонів у різних містах України. Проте це наш перший хакатон на міську тематику, метою якого є розробка проектів, котрі допоможуть вирішити певні проблеми міста, поліпшити туристичну привабливість, автоматизувати певні процеси (наприклад, процес звернення громадян по різних питаннях). До участі у змаганнях допускаються команди з будь-яких міст. Усім приїжджим буде надано інформаційну підтримку щодо готелів, закладів харчування та визначних місць Вінниці, які можна відвідати під час перебування у місті. Організатори передбачають, що у змаганнях візьмуть участь 10-15 команд, а на переможців чекають подарунки від спонсорів.

Автор : Риженко Олександр


Пов'язані теми :
- Регіональний розвиток та місцеве самоврядування



КоментуватиОбговорити в форуміРоздрукувати


 



Немає коментарів: