вівторок, 17 вересня 2013 р.

В «УДАРі» розчаровані постійним проживанням Кличка за кордоном

Головна новина, яка зараз обговорюється у штабі «УДАРу» це можливе недопущення Віталія Кличка до участі у президентських виборах 2015 року через невиконання норми щодо постійного проживання в Україні. І дійсно, у Центральній виборчій комісії можуть з’явитися підстави для відмови у реєстрації кандидатом у Президенти лідера «УДАРу» через порушення політиком цензу осілості. Згідно норм Конституції України, Президентом може бути обраний громадянин України, що проживає в Україні протягом десяти, останніх перед днем виборів, років, а якщо підрахувати, з необхідних десяти років, Кличко проживав в Україні лише близько трьох-чотирьох. До речі, постійна відсутність Кличка в Україні вже сформувала у виборців думку, що він і не збирається балотуватися на посаду Президента, а лише бавиться грою в політику.
В той же час усі керівники «УДАРу» прийшли до висновку, що постійну відсутність Кличка в Україні необхідно терміново виправдовувати численними відрядженнями за кордон. Але логіка тут повністю відсутня. Скажіть, як людина може виїжджати у відрядження з України, коли вона сама та її сім’я офіційно мешкають у Гамбурзі та мають вид на проживання в Німеччині і сплачують там податки.
З юридичної точки зору, у Кличка немає жодного юридичного шансу бути зареєстрованим ЦВК. Для реєстрації політика необхідно буде змінити Конституцію, а Партія регіонів на це звісно не піде.
У керівництві «УДАРу» розуміють, що у Кличка немає жодних шансів стати кандидатом в Президенти, й те, що політик не відповідає конституційній вимозі по кількості прожитого в Україні часу можна довести елементарно, через прикордонну та консульську служби, але зберігають мовчання.
Можливо, невдовзі ми почуємо офіційні виправдання Кличка щодо його довготривалої відсутності в Україні та чи будуть сприйняті виправдовування політика, який самостійно зареєструвався у ФРН як фізична особа, яка постійно там проживає, та самостійно прийняв рішення сплачувати податки зі своїх доходів в якості фізичної особи та в якості бізнесмена-власника фірми саме у Німеччині, а не в Україні.
Отож, «УДАР» терміново опрацьовує питання подальших дій у випадку відмови Кличку у реєстрації. Звісно, що в партії одного лідера це велика проблема, адже без Віталія і про партію можна забути. Розчаруванню немає меж, але факт є фактом, а тому «УДАРівцям» є сенс добре поміркувати щодо перспектив у 2015 році та формату співпраці з більш українськими кандидатами в Президенти.


Немає коментарів: